Κατάθλιψη, επιθετικότητα, διαταραχές συμπεριφοράς, σχολικός εκφοβισμός, φοβίες, άγχος και ψυχοσωματικά εμφανίζουν τα παιδιά στη χώρα μας λόγω της οικονομικής κρίσης.

Το 2010 ζήτησαν βοήθεια 1.420 παιδιά, το 2011 1.970 παιδιά, ενώ το 2012 τα αντίστοιχα περιστατικά ανήλθαν στις 2.000 περιπτώσεις, ανέφερε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Καθηγητής κ.

Ανδρέας Κωνσταντόπουλος με αφορμή τη διοργάνωση του Συνεδρίου, παρουσίαζοντας νέα στοιχεία για την αύξηση των παιδοψυχιατρικών περιστατικών στη Δυτική Ελλάδα τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία διοργανώνει το 51οΠανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο, στις 21-23 Ιουνίου 2013, στην Αλεξανδρούπολη στο ξενοδοχείο Thraki Palace.

Άλλα σημαντικά θέματα που θα απασχολήσουν τις εργασίες του συνεδρίου είναι η κατανάλωση αλκοόλ, τσιγάρων, το σεξ στην εφηβική ηλικία, οι δηλητηριάσεις και τα ατυχήματα των μικρών παιδιών, η παχυσαρκία, ο ρόλος της ΒιταμίνηςD,το παθητικό κάπνισμα, οι εμβολιασμοί, ο μητρικός θηλασμός, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η χρήση κινητής τηλεφωνίας κλπ.

Οι έφηβοι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα και προκλήσεις όσον αφορά το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ, τις πρόωρες σεξουαλικές σχέσεις.Ο διαδικτυακός εκφοβισμός των εφήβων αυξάνεται διαρκώς και έχει ανέλθει στη χώρα μας σε ποσοστό 27%, ενώ αντίστοιχα στην Ισπανία και την Ισλανδία ανέρχεται μόλις σε 13%.Σύμφωνα με σχετικές έρευνες,το 22% των εφήβων (δείγμα 1.014 έφηβων), ηλικίας 15-18 ετών, έχουν ήδη ξεκινήσει 4 βασικές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, κάπνισμα, κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, έναρξη πλήρους σεξουαλικής δραστηριότητας και συμμετοχή σε σωματική εμπλοκή τουλάχιστον 1 φορά.

Η έναρξη καπνίσματος έρχεται πρώτη με ποσοστό 64%, ενώ ακολουθεί η δοκιμή οινοπνεύματος και η έναρξη σεξουαλικής ζωής με ποσοστό 50%. Η κατανάλωση οινοπνευματωδώνποτών ξεκινάστα 13,5 έτη (μέση ηλικία), η δοκιμή τσιγάρου στα 14,5 έτη (μέση ηλικία), ενώ η έναρξη ολοκληρωμένων σεξουαλικών σχέσεων στα 15,5 έτη (μέση ηλικία).Η κατοχή και χρήση κινητών τηλεφώνων ανέρχεται σε 70% σε παιδιά 11-12 ετών, ενώ η μέση ηλικία απόκτησης κινητού είναι τα 9 έτη.

Σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές 37,5% των γονέων χρησιμοποιούν σωματική τιμωρία στα παιδιά τους. Ο μέσος όρος ηλικίας των γονέων δεν ξεπερνά τα 36,5 έτη και το μορφωτικό τους επίπεδο είναι 50% απόφοιτοι Δημοτικού σχολείου, 30% απόφοιτοι Λυκείου και 20% απόφοιτοι Πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Δηλητηριάσεις με φάρμακα, τσιγάρα και απορρυπαντικά. Το 3% των εισαγωγών στα νοσοκομεία οφείλονται σε δηλητηριάσεις και ατυχήματα και αφορά κυρίως ηλικίες 1-5 ετών. Τα περισσότερα παιδιά δηλητηριάζονται με φάρμακα, τσιγάρα, κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, κατάποση πετρελαιοειδών, απορρυπαντικών και φυτοφάρμακων.

Στην Ελλάδα, παρά την ηλιοφάνεια,παρουσιάζεται έλλειψη βιταμίνης D. Σε πολλά ατοπικά νοσήματα όπως βρογχικό άσθμα, ατοπική δερματίτιδα και άλλα,βρέθηκαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνηςD, πιθανόν λόγω της προστασίας των παιδιών από τον ήλιο.

Αλλά και οι μητέρες που θηλάζουν έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνηςD, γι’ αυτό και θα πρέπει ναλαμβάνουνσυμπλήρωμα βιταμίνηςD, με σκοπό την αποφυγή της έλλειψης και στα βρέφη.

Τα υψηλά επίπεδα φτώχειας οδηγούνστην αύξηση των ποσοστών θηλασμού: Μέχρι το 2009, μόνο το 6-8% περίπου των μητέρων θήλαζε αποκλειστικά μέχρι τον 6ομήνα. Το 2012 ο αποκλειστικός θηλασμός για τους 6 πρώτους μήνες ζωής του βρέφους ξεπέρασε το 25%, ενώ παρατηρούνται αυξημένα επίπεδα θηλασμούκαιστους μετανάστες.

Η φτώχεια φαίνεται να οδηγεί σε στροφή προς τη μεσογειακή διατροφή. Τα παχύσαρκα παιδιά πριν το 2008 ανέρχονταν σε 1:3-4, ενώ σήμεραανέρχονται σε 1:7-8 και τα υπέρβαρα παιδιάαπό 1:6-7, ανέρχονται σήμερα σε 1:15.

Εμβόλια.Τα στοιχεία σημαντικού αριθμού εργασιών που έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο του συνεδρίου, δείχνουν ικανοποιητική εμβολιαστική κάλυψητων παιδιώνμέχρι την ηλικία των 6 ετών. Δυστυχώς, στους εφήβους η κάλυψη δεν είναι ικανοποιητική, ιδίως για τα νέα εμβόλιαHPV, ανεμευλογιάς και πνευμονιόκοκκου.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εφαρμόζεται απόλυτα το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων.

Παθητικό κάπνισμα. Στη Δυτική Αττική το 65% ερωτηθέντων μητέρων που συμμετείχαν σε έρευνα, δήλωσαν καθημερινές ενεργητικές καπνίστριες, με χρήση περισσότερων από 10 τσιγάρωντην ημέρα.

Η συνήθεια αυτή αποβαίνει ιδιαίτερα επιβλαβής για τα παιδιά, τόσο λόγω του παθητικού καπνίσματος, όπως επίσης και για τη μετέπειτα μίμηση σε επίπεδα συμπεριφορών και προτύπων.Σε εξετάσεις ούρων παιδιών πουκατοικούν σεαγροτικές περιοχές βρέθηκε νικοτίνη που σχετίζεται με το κάπνισμα της μητέρας, ενώ σε αστικές περιοχές η νικοτίνη που βρέθηκε στα ούρα παιδιών σχετίζεται με τον καπνιστή πατέρα.

Ατμοσφαιρική ρύπανση στο λεκανοπέδιο της Αθήνας και συσχέτιση με την παιδική νοσηρότητα.Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Παίδων “Π. &A. Κυριακού”,προσήλθαν346παιδιά προς εξέταση στην εφημερία, εκ των οποίων 106εμφάνισανοξεία συμπτώματα του αναπνευστικού, 37 εμφάνισαν συμπτώματα αναπνευστικής ανεπάρκειας και 32 κρίση βρογχικού άσθματος.

Τους χειμερινούς μήνες παρατηρείται μεγαλύτερη προσέλευση αρρώστων και υψηλότερες συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικών ρύπων, ενώ κατά τη διάρκεια των αργιώνοι συγκεντρώσεις των ρύπων ελαττώνονται.

Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία είναι επιστημονικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε το 1931 με στόχο τηνπροαγωγή της Παιδιατρικής επιστήμης, την καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των παιδιάτρων της χώρας μας, όπως επίσης και την ενημέρωση γονέων, εκπαιδευτικών και του ευρύτερου κοινού σε θέματα που αφορούντη σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού, με την παροχή σωστών κατευθύνσεων για τη σωστή ανατροφή τους.

Το συνέδριο διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης (ΔΠΘ) και ειδικότερα με τη βοήθεια της Παιδιατρικής Κλινικής του ΔΠΘ και του ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης.Ως φετινός προορισμός του συνεδρίου επελέγη η Αλεξανδρούπολη, με απώτερο σκοπό την “τόνωση” της περιοχής, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο και συγκυρία, τόσο για την ευρύτερη περιφέρεια, όπως επίσης και για ολόκληρη τη χώρα.

Η εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013 και ώρα 19:30 στο ξενοδοχείο ThrakiPalace– Αίθουσα Δημόκριτος, ενώ την εναρκτήρια διάλεξη του συνεδρίου θα απευθύνει ο εγκληματολόγος – συγγραφέας Καθηγητής κ.

Ευγένιος Τριβιζάς.

Στις εργασίες του συνεδρίου αναμένεται να συμμετάσχουν περισσότεροι από 1.300 παιδίατροι από όλες τις υπο-ειδικότητες της παιδιατρικής, ερευνητές, ειδικευόμενοι ιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, φοιτητές και ακαδημαϊκοί.

Το επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου χαρακτηρίζεται από μια ευρεία θεματολογία, με παρουσίαση ενδιαφερόντων περιστατικών, επίκαιρων θεμάτων και στρογγυλών τραπεζιών, ενώ οι ενδιαφέρουσες εισηγήσεις επιφανών επιστημόνων θα αποτελέσουν τη βάση ανάπτυξης ιδεών και εμπειριών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λ. Βιλδιρίδη: Η ΕΚΑΠΥ θα αναλάβει το σύνολο των προμηθειών φαρμάκων στα νοσοκομεία
Μπορούμε να μάθουμε να αναπνέουμε πιο σωστά;
ECDC: Κρούσματα σιγκέλλωσης σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες - Πού αποδίδονται