Οι άνθρωποι ενδεχομένως μπορούν να αποφύγουν τη λοίμωξη από τον ιό HPV μέσω της στοματικής οδού, αν έχουν καλή στοματική υγιεινή, σύμφωνα με έρευνα του Cancer Prevention Research.

Η φτωχή στοματική υγεία έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο κεφάλι και στο φάρυγγα, αν και δεν είχε συνδεθεί προηγουμένως με αυξημένα ποσοστά λοίμωξης από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων, σύμφωνα με έρευνα των Christine Markham και Thanh Cong Bui.

Η Markham, του University of Texas Prevention Research Center, δήλωσε ότι καθώς γνωρίζουμε ότι μεγάλος αριθμός καρκίνων στο κεφάλι και το φάρυγγα προκαλούνται από τον ιό HPV επιθυμούσε να ερευνήσει το χαμένο κρίνο της αλυσίδας μεταξύ της φτωχής στοματικής υγείας και των λοιμώξεων από τον HPV.

Οι Markham και Bui συνέλεξαν στοιχεία για τη γενική στοματική υγεία και ποσοστά λοίμωξης από τον ιό, 3439 συμμετεχόντων .

Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να βαθμολογήσουν την στοματική υγεία σε κλίμακα από φτωχή έως τέλεια και τους ρώτησαν σχετικά με το πόσο συχνά είχαν χρησιμοποιήσει διάλυμα την προηγούμενη εβδομάδα και αν είχαν ποτέ περιοδοντική νόσο.

Γενικά, άνθρωποι που ανέφεραν φτωχή στοματική υγεία ή ιστορικό περιοδοντικής νόσου είχαν κατά τουλάχιστον 50% υψηλότερη εμφάνιση λοίμωξης με τον ιό HPVαπό τη στοματική οδό.

Ενώ χρειάζονται νέες έρευνες, ερευνητές εικάζουν ότι η φτωχή στοματική υγιεινή μπορεί ενδεχομένως να καταστήσει ευκολότερο να διαπεράσει ο HPVτο σώμα. Κάποιος μπορεί να εκτεθεί στον HPV, μέσω του στοματικού σεξ, αλλά ο ιός χρειάζεται πόρτα εισόδου στον οργανισμό. Χρειάζεται να βρει το δρόμο του στο επιθήλιο, δήλωσε η Markham. Αν κάποιος έχει κακή στοματική υγεία μπορεί να εμφανίζει έλκη, χρόνια φλεγμονή των ούλων ή αμυχές, που δημιουργούν είσοδο για τον ιό.

Ως αποτέλεσμα, η Markham δήλωσε ότι είναι πιθανό η διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής να μπορεί να εμποδίσει τη λοίμωξη με τον HPVσε ανθρώπους που έρχονται σε επαφή με τον ιό.

Το μήνυμα είναι πως η καλή στοματική υγεία αποτελεί ακόμα ένα λόγο για να φροντίζουν το στόμα τους οι άνθρωποι δήλωσε η Markham. Το βούρτσισμα, το νήμα και η επίσκεψη στον οδοντίατρο μπορούν ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης με τον HPV από τη στοματική οδό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας