Γυναίκες που εμφανίζουν οίδημα μετά την αγωγή για καρκίνο του μαστού θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να ασκούνται, σύμφωνα με ειδικούς.
Νέα οδηγία του National Institute for Health and Care Excellence, (NICE) σημειώνει ότι η άσκηση δεν επιδεινώνει το πρόβλημα και θα μπορούσε να βελτιώσει την ευεξία.

Μια στις πέντε ασθενείς που ακολουθεί αγωγή για καρκίνο του μαστού θα εμφανίσει λεμφοίδημα στο χέρι, τα δάχτυλα ή το θώρακα.
Πρόκειται για μακροπρόθεσμη κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και μειωμένη κινητικότητα.

Η νέα οδηγία του NICE, που υπόκειται σε διαβούλευση, σημειώνει ότι οι γιατροί και οι νοσοκόμες θα πρέπει να συζητούν με τις ασθενείς πώς η άσκηση θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους.

Θα πρέπει επίσης να τονίσουν ότι οι τρέχουσες ενδείξεις δείχνουν ότι η άσκηση δεν εμποδίζει, προκαλεί ή επιδεινώνει το λεμφοίδημα.
Πολλοί άνθρωποι με καρκίνο μαστού εμφανίζουν στη συνέχεια λεμφοίδημα μετά από εγχείρηση ή ακτινοθεραπεία.

Ο καθηγητής Mark Baker, διευθυντής του κέντρου NICE, δήλωσε ότι σε ασθενείς με καρκίνο, το λεμφοίδημα μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα της αγωγής ή από το μπλοκάρισμα του λεμφικού συστήματος από καρκινικά κύτταρα.

Δήλωσε ότι ορισμένες γυναίκες μπορεί να είναι επιφυλακτικές σχετικά με την άσκηση, καθώς μπορεί να σκεφτούν ότι επιδεινώνει το λεμφοίδημά τους ή το προκαλεί.

Οι νέες συστάσεις που προτείνουν θα πρέπει να αποσαφηνίσουν τυχόν σύγχυση σχετικά με το ρόλο της άσκησης σε ανθρώπους με την πάθηση ή που κινδυνεύουν να την εμφανίσουν.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο