Η κατάθλιψη είναι περισσότερο επιβλαβής για την υγεία, σε σχέση με χρόνιες ασθένειες, όπως η στηθάγχη, η αρθρίτιδα, το άσθμα και ο διαβήτης, ανακοίνωσαν ερευνητές.

Επιπλέον, αν οι άνθρωποι έχουν νοσήσει από άλλες ασθένειες, η κατάθλιψη επιδεινώνει την κατάστασή τους. Όπως σημειώνουν ερευνητές στο περιοδικό ‘Lancet’, η έρευνα έγινε σε μεγάλο δείγμα πληθυσμού, παγκοσμίως και ερευνά την επίπτωση της κατάθλιψης σε σχέση με άλλες τέσσερις χρόνιες ασθένειες στην κατάσταση της υγείας.

Ο Somnath Chatterji του Π.Ο.Υ, επικεφαλής της έρευνας, σημειώνει ότι οι ερευνητές υπολόγισαν την επίδραση διαφόρων ασθενειών θέτοντας ερωτήσεις για την καθημερινή λειτουργικότητα των ανθρώπων, όπως το να πηγαίνουν βόλτα, να βλέπουν πράγματα από απόσταση και να θυμούνται πληροφορίες.

Τα κυριότερα ευρήματα δείχνουν ότι η κατάθλιψη επηρεάζει αρνητικά την υγεία σε σημαντικά μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με άλλες ασθένειες.

Η ομάδα χρησιμοποίησε στοιχεία του Π.Ο.Υ που είχαν συλλεχτεί από 60 χώρες και αφορούσαν 240.000 ανθρώπους. Ποσοστό 9% έως 23% είχαν κατάθλιψη παράλληλα με μια έως τέσσερις χρόνιες ασθένειες, όπως άσθμα, στηθάγχη, αρθρίτιδα και διαβήτη.

Ο πιο ‘βλαβερός’ συνδυασμός ήταν η συνύπαρξη κατάθλιψης και διαβήτη. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, αν ζει κάποιος με τις δυο παραπάνω ασθένειες είναι σαν να έχει το 60% της πλήρους υγείας.

Τα ευρήματα δείχνουν πως υπάρχει ανάγκη παροχής καλύτερης αγωγής για την κατάθλιψη καθώς έχει μεγάλη επίδραση σε ανθρώπους με χρόνιες νόσους, δηλώνει ο ερευνητής.

Αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι ότι ο ειδικός συνήθως ασχολείται μόνο με την χρόνια ασθένεια, προσθέτει. Καταλήγοντας επισημαίνει ότι αν δεν αντιμετωπιστεί η κατάθλιψη των ανθρώπων με χρόνιες νόσους, δεν μπορεί να βελτιωθεί η υγεία τους καθώς η κατάθλιψη στην πραγματικότητα την επιδεινώνει.

Πηγές:
‘Lancet’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο