Η περίπτωση ενός 8χρονου παιδιού από τον Καναδά υποδεικνύει ότι είναι πιθανό, αλλά παρόλα αυτά σπάνιο, να εμφανίζουν παιδιά τροφικές αλλεργίες μετά από μετάγγιση αίματος.

Το αγόρι εμφάνισε αλλεργία στα ψάρια και στα φιστίκια μετά τη μετάγγιση αίματος από δότη που είχε σοβαρές αλλεργίες στις συγκεκριμένες τροφές, αναφέρει ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Dr. Julia Upton, του The Hospital for Sick Children στο Τορόντο.

Αντιμετωπίστηκε κατάλληλα για τις αλλεργικές αντιδράσεις του και οι αλλεργίες υποχώρησαν μόνες τους εντός λίγων μηνών, σημείωσαν οι ερευνητές.

Στο περιοδικό ''Canadian Medical Association Journal'', η ομάδα της Upton εξηγεί ότι οι αιμοδότες με τροφικές αλλεργίες μπορούν να μεταδώσουν αντίσωμα που προκαλεί αλλεργίες, το IgE, σε παράγωγα αίματος όπως τα αιμοπετάλια.

Αν και σπάνια, οι γονείς και οι γιατροί θα πρέπει να έχουν επίγνωση της πιθανότητας, σε περίπτωση που παιδιά που υποβλήθηκαν σε μετάγγιση εμφανίσουν ξαφνικά αλλεργίες σε τροφές που κατανάλωναν πρωτύτερα με ασφάλεια.

Ωστόσο, οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να ανησυχούν υπερβολικά για την παθητική μετάδοση της αλλεργίας από παράγωγα αίματος, τόνισε η Upton. Η πάθηση έχει πολύ καλή πρόγνωση και συνήθως εξαφανίζεται εντός λίγων μηνών.

 

Πηγές:
''Canadian Medical Association Journal''.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν