Όσοι έπεσαν θύμα σχολικού εκφοβισμού στην παιδική ηλικία έχουν περίπου πενταπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν άγχος και σχεδόν διπλάσιες να αναφέρουν περισσότερη κατάθλιψη και τάσεις να βλάψουν τον εαυτό τους στην ηλικία των 18 ετών, σε σχέση με παιδιά που κακοποιήθηκαν από ενήλικες, έδειξε νέα έρευνα.

Οι ερευνητές συνέκριναν την επίδραση της κακοποίησης από ενήλικες και του σχολικού εκφοβισμού (bullying) από άλλα παιδιά στην παιδική ηλικία, στην ψυχική υγεία κατά τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής τον Dieter Wolke, του University of Warwick στη Βρετανία.
Ο Wolke ανέφερε ότι καθώς ένα στα τρία παιδιά παγκοσμίως αναφέρει ότι έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού και είναι σαφές ότι αυτά έχουν παρόμοια ή χειρότερα προβλήματα ψυχικής υγείας αργότερα σε σχέση με όσα έχουν υποστεί κακοποίηση, χρειάζονται περισσότερα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη ανισορροπία.

Τα ευρήματα βασίστηκαν στην έρευνα "Avon Longitudinal Study of Parents and Children" (ALSPAC) της Βρετανίας και στην έρευνα "Great Smoky Mountain Studies" (GSMS) των ΗΠΑ.

Η νέα έρευνα περιέλαβε 4.026 παιδιά από την ALSPAC, των οποίων οι γονείς έδωσαν πληροφορίες για κακοποίηση μεταξύ των ηλικιών των 8 εβδομάδων και των 8,6 ετών. Επίσης έδωσαν παιδιά πληροφορίες για bullying στην ηλικία των 8, 10 και 13 ετών.

Περιλήφθηκαν επίσης 1.420 παιδιά από την έρευνα GSMS τα οποία ανέφεραν πληροφορίες για την κακοποίηση και το bullying μεταξύ των ηλικιών 9 έως 16 ετών.

Οι βλαβερές επιπτώσεις του bullying παρέμειναν ακόμα και όταν άλλοι παράγοντες που είναι γνωστό πως αυξάνουν τον κίνδυνο παιδικής κακοποίησης και σχολικού εκφοβισμού, ελήφθησαν υπόψη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’The Lancet Psychiatry.’’

 

Πηγές:
‘’The Lancet Psychiatry.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας