Επιστήμονες από το University of Dundee εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους μισού εκατομμυρίου Βρετανίδων και ανακάλυψαν ότι για κάθε 100 εγκυμοσύνες σε γυναίκες που δεν είχαν αφαιρέσει ούτε τις αμυγδαλές ούτε την απόφυσή τους, αντιστοιχούσαν 134 εγκυμοσύνες γυναικών που είχαν κάνει σκλωληκοειδεκτομή, 149 εγκυμοσύνες γυναικών που είχαν κάνει αμυγδαλεκτομή και 143 εγκυμοσύνες γυναικών που είχαν υποβληθεί και στις δύο επεμβάσεις.

Συνολικά, στις γυναίκες που δεν είχαν χειρουργηθεί τα ποσοστά εγκυμοσύνης ήταν 43,7%, σε όσες είχαν αφαιρέσει μόνο τις αμυγδαλές τους ήταν 53,4%, σε όσες είχαν αφαιρέσει μόνο τη σκωληκοειδή απόφυση 54,4% και σε όσες είχαν κάνει σκλωληκοειδεκτομή και αμυγδαλεκτομή ήταν 59,7%, στη διάρκεια μιας 15ετίας.

Επιπλέον ο χρόνος που απαιτήθηκε έως την σύλληψη ήταν σημαντικά μειωμένος στις γυναίκες που είχαν κάνει και τις δύο επεμβάσεις.

"Τα αποτελέσματα αυτά είναι καθησυχαστικά για τις γυναίκες που φοβούνται ότι η σκωληκοειδεκτομή θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να επηρεάσει αρνητικά τη μελλοντική γονιμότητά τους, ακόμα κι όταν δεν είναι επιπλεγμένη" δήλωσε ο ερευνητής Dr Sami Shimi. "Επιπλέον δείχνουν ότι η αφαίρεση οργάνων που φλεγμαίνουν ή έχουν την τάση να εκδηλώνουν συχνά φλεγμονή, μπορεί να επιδρά ευνοϊκά στη γυναικεία γονιμότητα".

Η ερμηνεία των συμπερασμένων της έρευνας που δημοσιεύεται στο περιοδικό Fertility and Sterility, δεν είναι απλή. Μία πιθανότητα είναι ότι η συνεχής φλεγμονή των αμυγδαλών ή της σκωληκοειδούς απόφυσης αυξάνει τα επίπεδα της φλεγμονής σε όλο το σώμα, επηρεάζοντας και τις ωοθήκες και τη μήτρα, πρόσθεσε ο Shimi.

Πηγές:
Fertility and Sterility, Reuters

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας