Υπογόνιμες γυναίκες που έχουν κατάθλιψη είναι λιγότερο πιθανό να προχωρήσουν σε αγωγή κατά της υπογονιμότητας, υποδεικνύει μικρή αμερικανική έρευνα.

Οι ειδικοί θα πρέπει να εξετάζουν τις γυναίκες με πρόβλημα υπογονιμότητας για κατάθλιψη, σημειώνουν οι ερευνητές, ώστε να τις βοηθήσουν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους και να μη χάσουν την πιθανότητα εγκυμοσύνης.

Από τις 416 γυναίκες της έρευνας, ποσοστό 41% ήταν θετικό στην κατάθλιψη.

Η ερευνήτρια Dr. Natalie Crawford, δήλωσε ότι η σχέση μεταξύ κατάθλιψης και υπογονιμότητας είναι πολύπλοκη. Πολλές γυναίκες στην έρευνα ήταν θετικές για κατάθλιψη.

Οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για την αξιολόγηση της κατάθλιψης και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πολλές ήταν θετικές.

Η Dr. Crawford υποπτευόταν ότι γυναίκες που αποδείχτηκαν θετικές στην κατάθλιψη ήταν λιγότερο πιθανό να συμμορφωθούν με τις συστάσεις αγωγής για την υπογονιμότητα.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι γυναίκες με τεστ που δείχνει κατάθλιψη είναι λιγότερο πιθανό να προχωρήσουν με αγωγές για την υπογονιμότητα, καθιστώντας πιο δύσκολη την επιτυχία του στόχου της εγκυμοσύνης.

Η ομάδα εξέτασε 959 γυναίκες με ερωτηματολόγια τα οποία εξέταζαν διαταραχές ψυχικής υγείας και την αντίληψη των ασθενών για διαταραχές ψυχικής υγείας και υπογονιμότητα.

Από τις 416 γυναίκες που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο, περισσότερες από τις μισές είχαν προσπαθήσει να συλλάβουν για περισσότερα από 2 χρόνια.

Αν και ποσοστό 41% ήταν θετικό με βάση τις απαντήσεις, ποσοστό 50% των γυναικών με υπογονιμότητα δήλωσε ότι αισθανόταν κατάθλιψη τον περισσότερο ή όλο τον χρόνο.

Μόνο το 36% των γυναικών που ήταν θετικές στην κατάθλιψη προχώρησε με αγωγές κατά της υπογονιμότητας σε σύγκριση με 64% των γυναικών που δεν είχαν κατάθλιψη, έδειξαν τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Human Reproduction.

Οι γυναίκες μπορεί να μη συνειδητοποιούν ότι η αποφυγή της αγωγής μπορεί να είναι σημάδι του στρες που τους προκαλεί η υπογονιμότητα, δήλωσε η Dr. Heather Shapiro.

 

Πηγές:
Human Reproduction.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα