Έρευνα του McMaster University είναι η πρώτη που εντοπίζει σχέση μεταξύ προβιοτικών και βελτίωσης των συμπτωμάτων κατάθλιψης σε ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι διπλάσιος αριθμός ενηλίκων με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου εμφάνισε βελτίωση της κατάθλιψης μετά τη λήψη του προβιοτικού Bifidobacterium longum NCC3001 σε σύγκριση με ενήλικες ασθενείς που έλαβαν  εικονικό φάρμακο.

Η πιλοτική έρευνα περιέλαβε 44 ενήλικες με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και ελαφρά ως μέτρια κατάθλιψη, που παρακολουθήθηκαν για 10 εβδομάδες.

Μισοί από τους συμμετέχοντες έλαβαν καθημερινή δόση του Bifidobacterium longum NCC3001, ενώ οι υπόλοιποι placebo.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι 6 εβδομάδες μετά, ποσοστό 64% των ασθενών που λάμβαναν προβιοτικό είχαν μειωμένα σκορ κατάθλιψης σε σύγκριση με ποσοστό 32% της ομάδας του placebo.

Ο Dr. Premysl Bercik, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση συγκεκριμένου προβιοτικού μπορεί να βελτιώσει συμπτώματα στο έντερο και ψυχολογικά θέματα που συνδέονται με την πάθηση.

Πρόσθεσε ότι ανοίγει νέους δρόμος όχι μόνο για την αντιμετώπιση ασθενών με εντερικές διαταραχές αλλά και για ασθενείς με ψυχικές νόσους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gastroenterology.

Πηγές:
Gastroenterology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ