Αν δεν γίνει τίποτα για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, δεκάδες χιλιάδες περισσότεροι θάνατοι μπορεί να συμβούν παγκοσμίως από την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση τις επόμενες δεκαετίες, αναφέρει έρευνα.

Αυξήσεις στην ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω μεγαλύτερης θερμοκρασίας θα προκαλέσει επιπλέον 60.000 πρόωρους θανάτους μέχρι το 2030 και έως 260.000 περισσότερους πρόωρους θανάτους ετησίως μέχρι το 2100, έδειξαν αποτελέσματα διαφορετικών μοντέλων κλίματος.

Ο ερευνητής Jason West, του University of North Carolina, δήλωσε ότι περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν από νόσους όπως έμφραγμα, καρκίνο του πνεύμονα και ΧΑΠ, που επιδεινώνονται από έκθεση σε μολυσμένο αέρα.

Οι εκτιμώμενοι θάνατοι συμβαίνουν σε σενάριο όπου δεν υιοθετούνται πολιτικές για την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε ο ερευνητής.

Ο West εξέτασε πώς αύξηση στην ατμοσφαιρική ρύπανση θα μπορούσε να επηρεάσει την υγεία την ερχόμενη δεκαετία.

Ο West δήλωσε ότι σήμερα, 2-4 εκατομμύρια άνθρωποι πιθανόν πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο λόγω της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Πρόκειται για μεγάλο πρόβλημα σε περιοχές με μεγάλη ρύπανση, όπως η Κίνα και η Ινδία, αλλά είναι επίσης πρόβλημά στις ΗΠΑ, δήλωσε ο ερευνητής.

Οι πιο ζεστές θερμοκρασίες λόγω κλιματικής αλλαγής θα καταστήσουν χειρότερη την ατμοσφαιρική ρύπανση, αυξάνοντας τις χημικές αντιδράσεις που δημιουργούν το νέφος στην ατμόσφαιρα.

Η αυξημένη θερμοκρασία θα αυξήσει τη σκόνη λόγω ανέμων και τον καπνό από τις πυρκαγιές και θα οδηγήσει τα δέντρα να αντλούν περισσότερη οργανική ατμοσφαιρική ρύπανση.

Οι ερευνητές δοκίμασαν νέα στρατηγική για τον υπολογισμό της επίδρασης των παραπάνω συμβάντων στην υγεία.

Αντί να χρησιμοποιήσουν 1 υπολογιστικό μοντέλο χρησιμοποίησαν αρκετά διαφορετικά του παγκόσμιου κλιματικού συστήματος.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κλιματική αλλαγή αναμένεται να αυξήσει τους θανάτους λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης παγκοσμίως και σε όλες τις περιοχές εκτός από την Αφρική.

Συγκεκριμένα, 5 από τα 8 μοντέλα προέβλεψαν ότι θα υπάρχουν περισσότεροι πρόωροι θάνατοι μέχρι το 2030, και 7 από 9 μοντέλα το έδειξαν μέχρι το 2100.

Μόνο στη Βόρειο Αμερική τα συνδυασμένα μοντέλα προβλέπουν 7.900 περισσότερους θανάτους λόγω ρύπανσης ετησίως μέχρι το 2030 και 28.900 περισσότερους μέχρι το 2100.

Η νέα έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Climate Change.

Πηγές:
Nature Climate Change.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας