Το μεταβολικό σύνδρομο, ομάδα παραγόντων κινδύνου για εμφάνιση καρδιακής νόσου και διαβήτη, μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί παράγοντα προδιάθεσης για εμφάνιση κατάθλιψης, σύμφωνα με έρευνα Φιλανδών επιστημόνων.

Ο Dr. Hannu Koponen και η ομάδα του, στο Πανεπιστήμιο Kuopio της Φινλανδίας παρακολούθησαν μεγάλη ομάδα μεσήλικων αντρών και γυναικών επί 7 χρόνια. Στην αρχή της έρευνας, το 1998, τους εξέτασαν για συμπτώματα κατάθλιψης καθώς και για πιθανή παρουσία μεταβολικού συνδρόμου.

Το μεταβολικό σύνδρομο περιλαμβάνει υψηλή χοληστερόλη και τριγλυκερίδια, χαμηλά επίπεδα ‘καλής χοληστερόλης’ HDL, υψηλό σάκχαρο, υπέρταση και υπερβάλλον λίπος στην κοιλιά.

Σύμφωνα με τον Koponen, οι εθελοντές που δεν έπασχαν από κατάθλιψη στην αρχή της έρευνας και παρουσίαζαν μεταβολικό σύνδρομο είχαν διπλάσιες πιθανότητες σε σχέση με όσους δεν εμφάνιζαν μεταβολικό σύνδρομο να παρουσιάσουν συμπτώματα κατάθλιψης, στην επανεξέταση που έγινε 7 χρόνια αργότερα.

Η αυξημένη εμφάνιση του μεταβολικού συνδρόμου υποδεικνύει ότι η εμφάνιση της κατάθλιψης μπορεί να ακολουθήσει ανάλογη αυξητική πορεία, προειδοποιούν οι ερευνητές στην έκθεση που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of Clinical Psychiatry’.

Η αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου μπορεί με τη σειρά της να μειώσει τα περιστατικά κατάθλιψης.

Στο μέλλον, νέες μακροχρόνιες έρευνες χρειάζονται για να αποσαφηνιστεί η πρόγνωση και πορεία, η κατάλληλη αγωγή και η ειδική εικόνα των συμπτωμάτων κατάθλιψης που συνδέεται με το μεταβολικό σύνδρομο, σημειώνουν οι ερευνητές.

Πηγές:
‘Journal of Clinical Psychiatry’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας