Το να έχει ένας έφηβος πατέρα με κατάθλιψη μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνό του για προβλήματα ψυχικής υγείας, ανέφερε νέα έρευνα

Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι η πρώτη έρευνα που ανακαλύπτει σχέση μεταξύ πατέρα και παιδιού, ανεξάρτητα από το αν έχει κατάθλιψη η μητέρα.

Αναλύθηκαν στοιχεία χιλιάδων οικογενειών από την Ιρλανδία, την Ουαλία και την Αγγλία.

Η ερευνήτρια Gemma Lewis, του University College London, δήλωσε ότι υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι οι μητέρες είναι πιο υπεύθυνες για την ψυχική υγεία των παιδιών τους, ενώ οι πατέρες έχουν μικρότερη επίδραση.

Η έρευνα έδειξε ότι η σχέση μεταξύ κατάθλιψης γονέος-παιδιού δεν συνδέεται με το φύλο.

Οι παρεμβάσεις στις οικογένειες για την πρόληψη της κατάθλιψης συχνά εστιάζουν περισσότερο στις μητέρες αλλά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι θα πρέπει να εστιάζουμε και στους πατέρες.

Η Lewis δήλωσε ότι οι άντρες είναι λιγότερο πιθανό να αναζητούν αγωγή για την κατάθλιψη. Αν ένας πατέρας με κατάθλιψη δεν έχει αναζητήσει αγωγή, αυτό θα μπορούσε να έχει επίδραση στο παιδί του.

Ο ερευνητής Glyn Lewis, δήλωσε ότι η ψυχική υγεία και των δυο γονέων θα πρέπει να είναι προτεραιότητα για την πρόληψη της κατάθλιψης στους εφήβους.

Ενώ η έρευνα ανακάλυψε σχέση δεν απέδειξε ότι είναι αιτιατή.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο The Lancet Psychiatry.

Πηγές:
The Lancet Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς