Η πλούσια σε προβιοτικά διατροφή μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στην προστασία από την κατάθλιψη, αναφέρει έρευνα σε ποντικούς.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι ποντικοί που ζούσαν μόνο με τη διατροφή με λιπαρά είχαν συμπεριφορά παρόμοια με κατάθλιψη, ενώ οι ποντικοί που κατανάλωσαν νερό με προβιοτικά είχαν ουδέτερη συμπεριφορά.

Επιπλέον, ποντικοί που δεν κατανάλωσαν προβιοτικά είχαν αυξημένο αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων στον εγκεφαλικό ιστό, που μπορεί να είναι σημάδι χρόνιας φλεγμονής και επίσης φαίνεται στο λιπώδη ιστό και το ήπαρ υπέρβαρων ανθρώπων και ανθρώπων με διαβήτη.

Αυτά τα κύτταρα φάνηκαν μειωμένα στον εγκέφαλο ποντικών με προβιοτικά στο πόσιμο νερό.

Ο Anders Abildgaard, του Aarhus University στη Δανία, δήλωσε ότι αυτό ενδεχομένως δείχνει ότι ένα από τα πράγματα που κάνουν τα προβιοτικά είναι να εργάζονται για τον αναπρογραμματισμό του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε αυτή την έρευνα, οι ποντικοί ισοφάρισαν τις συνέπειες της λιπαρής διατροφής με τη βοήθεια των προβιοτικών, ώστε να ευθυγραμμιστούν με αυτή των ποντικών στην ομάδα ελέγχου.

Η ανακάλυψη στηρίζει το συμπέρασμα ότι τα προβιοτικά που κυρίως δρουν στα έντερα, επίσης επηρεάζουν τον εγκέφαλο. Αυτό κάνει το αποτέλεσμα ενδιαφέρον  για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, πρόσθεσε.

Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Brain, Behavior, and Immunity, οι ποντικοί χωρίστηκαν σε ομάδες και ακολούθησαν πολύ λιπαρή διατροφή, χωρίς φυτικές ίνες, ενώ η άλλη ομάδα ήπιε νερό με προβιοτικά.

Μετά από 12 εβδομάδες, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι ποντικοί με τη λιπαρή διατροφή χωρίς προβιοτικά είχαν πιο καταθλιπτική συμπεριφορά όταν πέρασαν από δοκιμασία κολύμβησης

Αν και είναι δύσκολο να διαπιστώσουμε αν τα αποτελέσματα ισχύουν και για ανθρώπους με κατάθλιψη, είναι πιθανό να φαντασθούμε ότι ορισμένοι άνθρωποι με κατάθλιψη θα ωφεληθούν από τα προβιοτικά, δήλωσε ο Abildgaard.

 

Πηγές:
Brain, Behavior, and Immunity,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα