Αν κάποιος έχει καλή φόρμα στη μέση ηλικία μπορεί ενδεχομένως να προστατευτεί από την κατάθλιψη μελλοντικά αλλά και από το να πεθάνει από καρδιοπάθεια αν εμφανίσει κατάθλιψη, αναφέρει νέα έρευνα.

Μεταξύ 18.000 ασθενών, όσοι είχαν καλύτερη φόρμα είχαν 16% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη, ανακάλυψαν ερευνητές.

Όσοι είχαν καλύτερη φόρμα είχαν επίσης 56% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιοπάθεια αν εμφάνιζαν κατάθλιψη και 61% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή νόσο αν δεν είχαν κατάθλιψη.

Ο Dr. Benjamin Willis, σημείωσε ότι υπάρχει γνωστή σχέση μεταξύ κατάθλιψης και καρδιαγγειακής νόσου.

Άνθρωποι με καρδιακή νόσο έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης και άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος αργότερα, δήλωσε.

Ο Willis πρόσθεσε ότι πρόκειται για έρευνα παρατήρησης και δεν μπορεί να αποδείξει ότι το να είναι κάποιος σε φόρμα εμποδίζει την κατάθλιψη ή ότι η φόρμα μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια αν κάποιος διαγνωστεί με κατάθλιψη.

Ο Willis σημείωσε ότι η καλή φόρμα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης και καρδιοπάθειας ακόμα και σε μεγαλύτερες χρονικές περιόδους.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία 17.989 υγιών αντρών και γυναικών μέσης ηλικίας 50 ετών, από το 1971 έως το 2009.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Psychiatry.

 

Πηγές:
JAMA Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος μαστού:  Πώς επιδρά στη σωματική και ψυχική ευεξία η σχέση της γυναίκας με τον σύντροφο
Μήπως τρώω πολύ γρήγορα;
Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας