Η κατάθλιψη μετά τον τοκετό είναι τόσο συνηθισμένη ώστε η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συμβουλεύει τώρα τις μητέρες να υποβάλλονται σε έλεγχο screening. Το ευρύτερα αποδεκτό εργαλείο είναι η Edinburgh-Postnatal-Depressions-Skala ( EPDS ), όπου οι μητέρες απαντούν σε 10 ερωτήσεις σχετικά με την κατάστασή τους. Στην Indiana των ΗΠΑ χρησιμοποιείται μια απλοποιημένη μορφή (EPDS-3) στην οποία θέτονται μόνο 3 ερωτήσεις. Οι μητέρες συμπληρώνουν το ερωτηματολόγιο κατά κανόνα στην αίθουσα αναμονής.

Δεδομένου ότι οι πατεράδες συχνά συνοδεύουν τη μητέρα και το παιδί σε ιατρικές επισκέψεις, η Erika Cheng από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Indiana υπέβαλε και σε αυτούς το ερωτηματολόγιο.

Αποτέλεσμα: Στις 2.946 από τις 9.572 (30.8%) κλινικές επισκέψεις, ήταν και αυτοί επίσης παρόντες. Συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο σε 806 περιπτώσεις (8,4%). Σε 36 από αυτούς (4,4%), βρέθηκαν ενδείξεις μεταγεννητικής κατάθλιψης. Το ποσοστό ήταν ελάχιστα χαμηλότερο από αυτό των μητέρων, εκ των οποίων το 5,0% είχε σημάδια μεταγεννητικής κατάθλιψης. Το ποσοστό των πατεράδων σε όλες τις μεταγεννητικές καταθλίψεις ήταν 11,7%.

Δεδομένου ότι οι πατεράδες ανησυχούν σήμερα περισσότερο για τα παιδιά απ΄ ό, τι συνέβαινε στις προηγούμενες γενιές, η Cheng φοβάται ότι η μεταγεννητική κατάθλιψη μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εξέλιξη των παιδιών. Επομένως συμβουλεύει να υποβάλλονται και εκείνοι σε έλεγχο screening. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής αναγνώρισε το πρόβλημα και δημοσίευσε έκθεση σχετικά με το ρόλο των πατεράδων το 2016.

Πηγές:
JAMA Pediatrics

Προσθέστε το iatronet.gr στο Discover

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα πιο ενυδατικά φρούτα
Τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας μειώνουν σημαντικά το βάρος, αλλά δεν βελτιώνουν την ποιότητα ζωής (Μελέτη)
Ε.Ε: 507 νοσοκομειακές κλίνες ανα 100.000 άτομα- Πόσες είχε η Ελλάδα