Νέα έρευνα δείχνει ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι μπορεί να μεταφέρουν και να μεταδίδουν τον ιό της γρίπης Α για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους από τους φυσιολογικού βάρους ανθρώπους. Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η παχυσαρκία επηρεάζει όχι μόνο τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της γρίπης, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο εξαπλώνεται ο ιός.

Ο αριθμός των ανθρώπων που νοσούν από τον ιό της γρίπης κάθε χρόνο είναι μεγάλος και οι πιθανότητες επιπλοκών είναι αρκετές. Οι επιπλοκές αυτές μπορεί να είναι σχετικά απλές, όπως για παράδειγμα λοίμωξη του ιγμορείου και του αφτιού, ή πολύ σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή, όπως π.χ. πνευμονία, φλεγμονή στον εγκέφαλο ή την καρδιά.

Επίσης, οι χρόνιες παθήσεις μπορούν να χειροτερεύσουν από τη γρίπη και αντίστροφα. Οι νόσοι του αναπνευστικού, όπως το άσθμα, μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της γρίπης ή να επιδεινωθούν από τον ιό.

Η παχυσαρκία είναι μια πάθηση που αυξάνει τη σοβαρότητα της γρίπης. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών και ακόμη και τις πιθανότητες θανάτου, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους ή σε όσους πάσχουν ταυτόχρονα από άλλες παθήσεις.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη δείχνει ότι η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει τη χρονική περίοδο που απαιτείται για να αποβληθεί ο ιός από το σώμα του ασθενή.

Ο Aubree Gordon, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Michigan στο Ann Arbor και οι συνάδελφοί του συνέλεξαν και ανέλυσαν δεδομένα από περίπου 1.783 άτομα 320 νοικοκυριών από τη Μανάγκουα της Νικαράγουα κατά τη διάρκεια τριών σεζόν γρίπης, τα έτη 2015 και 2017.

Για να διαπιστωθεί ο χρόνος που απαιτήθηκε για την αποβολή του ιού, οι ερευνητές πήραν δείγματα από τη μύτη και το λαιμό των συμμετεχόντων στη μελέτη, τα οποία εξέτασαν για ιούς RNA. Ωστόσο, δεν φάνηκε από τα δείγματα αν οι ιοί εξακολουθούσαν να είναι μεταδοτικοί.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο The Journal of Infectious Diseases, διαπίστωσε ότι στα άτομα με παχυσαρκία χρειάστηκε σημαντικά περισσότερος χρόνος για να αποβάλουν τον ιό της γρίπης από ότι εκείνα που δεν ήταν παχύσαρκα. Συγκεκριμένα, απαιτήθηκε 42% περισσότερος χρόνος.

Επίσης, οι παχύσαρκοι που είχαν μόνο ήπια συμπτώματα γρίπης χρειάστηκαν ακόμα περισσότερο χρόνο για να αναρρώσουν. Αυτά τα άτομα χρειάστηκαν 104% περισσότερο χρόνο για να αποβάλλουν τον ιό, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν ήταν παχύσαρκοι.

Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, αυτή είναι η πρώτη πραγματική απόδειξη ότι η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει κάτι περισσότερο από τη σοβαρότητα της νόσου και να επηρεάσει άμεσα και τη μετάδοση του ιού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θ Ψαλτοπούλου: Αύξηση περιστατικών καρκίνου σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα