Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η κατάθλιψη στις γυναίκες μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει τα επίπεδα στρες των παιδιών και τη σωματική ευεξία κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Για την έρευνα του Depression & Anxiety, ερευνητές παρακολούθησαν 125 παιδιά από τη γέννηση μέχρι την ηλικία των 10 ετών.

Στην ηλικία των 10 μετρήθηκαν τα επίπεδα κορτιζόλης και εκκριτικής ανοσοσφαιρίνης Α (s-IgA) σε μητέρες και παιδιά-δείκτες στρες και ανοσοποιητικού συστήματος- ενώ παρατηρήθηκε η αλληλεπίδραση μητέρας- παιδιού. Επίσης υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για ψυχική διάγνωση, ενώ μελετήθηκαν και εσωτερικευμένα και εξωτερικευμένα συμπτώματα.

Μητέρες με κατάθλιψη είχαν υψηλότερα επίπεδα των παραπάνω δεικτών και παρουσίαζαν πιο αρνητικό τρόπο φροντίδας, με αρνητική διάθεση, παρεμβατικότητα και κριτική.

Παιδιά γυναικών με κατάθλιψη έτειναν να έχουν ψυχικές διαταραχές, υψηλότερα επίπεδα s-IgA και μεγαλύτερη κοινωνική απόσυρση.

Η Dr. Ruth Feldman, του Interdisciplinary Center Herzliya, στο Ισραήλ, ανακάλυψε ότι προβλήματα στην αντίδραση του παιδιού στο στρες και στο ανοσοποιητικό σύστημα σχηματίζονται από παρόμοιες επιδράσεις της κατάθλιψης στο στρες και στο ανοσοποιητικό της μητέρας και την επακόλουθη επίδραση στη μείωση της ποιότητας φροντίδας.

Τα αποτελέσματα δείχνουν την πολύπλοκη επίδραση της κατάθλιψης της μητέρας στη φυσιολογία του παιδιού, την υγεία και την ψυχοπαθολογία του, και τονίζουν την ανάγκη έγκαιρης παρέμβασης που θα στοχεύει το στρες της μητέρας και θα ενισχύει τη συμπεριφορά της όσον αφορά τη φροντίδα προς το παιδί της.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας