Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών (American Academy of Family Physicians), ασχολήθηκε με την ποιοτική ανάλυση του περιεχομένου 61 εφαρμογών ψυχικής υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία.

Οι ερευνητές προσπάθησαν να εντοπίσουν εάν υπάρχουν θέματα που χρήζουν προσοχής στις διάφορες εφαρμογές, και διαπίστωσαν ότι έχουν στην πλειονότητά τους δύο βασικά προβλήματα: τον εντοπισμό των ατόμων με πρόβλημα ψυχικής υγείας και τον τρόπο που μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Ανακάλυψαν αρχικά τα προβλήματα όταν συνειδητοποίησαν τον τρόπο διάγνωσης από τις εφαρμογές. "Οι εξηγήσεις σχετικά με την ψυχική υγεία επικεντρώθηκαν στις μη φυσιολογικές απαντήσεις σε ήπια ερεθίσματα", σημείωσαν.

Όπως ανέφερε η Lisa Parker, Ph.D. MBBS, του AAAS, οι εφαρμογές έτειναν να κατηγοριοποιούν ως παθολογικές φυσιολογικές ψυχικές καταστάσεις. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι εφαρμογές προωθούν την προσωπική ευθύνη για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας. "Οι θεραπευτικές στρατηγικές περιελάμβαναν χαλάρωση, γνωστική καθοδήγηση και αυτο-παρακολούθηση», ανέφερε.

Όμως, όταν πρόκειται για την ψυχική υγεία, η εξάρτηση μόνο από την τεχνολογία έχει τους περιορισμούς της. Εάν ένα άτομο ανησυχεί για τη συναισθηματική του κατάσταση, η αναζήτηση βοήθειας από έναν θεραπευτή είναι συνήθως η καλύτερη επιλογή, αλλά αν κάποιος επιθυμεί να συμβουλευθεί πρώτα μια πηγή στο διαδίκτυο, μια εφαρμογή ψυχικής υγείας είναι συχνά μια προσιτή βοήθεια.

Ενώ οποιαδήποτε μορφή αυτοβοήθειας μπορεί να είναι χρήσιμη, η Parker σημειώνει ότι είναι συνήθως μόνο ένα βήμα στην αντιμετώπιση της ψυχικής ασθένειας. "Λόγω της τεράστιας δημοτικότητας των εφαρμογών ψυχικής υγείας, οι συγγραφείς προτείνουν στους γιατρούς να τονίζουν στους ασθενείς ότι η αυτοβοήθεια είναι μόνο μια πτυχή της υποστηρικτικής προσέγγισης της ψυχικής υγείας".

Πηγές:
American Academy of Family Physicians

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις