Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η μεσογειακή διατροφή ενδεχομένως συμβάλλει στην πρόληψη της κατάθλιψης.

Ωστόσο, ειδικός στη μεταβολική ιατρική δηλώνει ότι χρειάζονται πιο στοχευμένες έρευνες για να επιβεβαιωθούν οι ενδείξεις της πιθανής σχέσης.

Τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Molecular Psychiatry, προέρχονται από επισκόπηση 41 ερευνών που δημοσιεύτηκαν τα προηγούμενα 8 χρόνια.

Διατροφή που βασίζεται στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά, το ψάρι και το ελαιόλαδο και όχι τόσο σε κρέας ή γαλακτοκομικά, φάνηκε να έχει οφέλη όσον αφορά τη διάθεση.

Ειδικοί δηλώνουν ότι χρειάζονται δοκιμές για να εξεταστεί η θεωρία και να μάθουμε αν η κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη διατροφή.

Η Dr Camille Lasalle, που πραγματοποίησε την ανάλυση με συνεργάτες στο University College London, δήλωσε ότι οι ενδείξεις έως τώρα δείχνουν προς την ιδέα ότι οι τροφές που τρώμε μπορούν να κάνουν τη διαφορά όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου κατάθλιψης. έστω και αν ακόμα δεν υπάρχουν αποδείξεις.

Η εξήγηση της σχέσης μεταξύ διάθεσης και διατροφής είναι δύσκολη.

Υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που μπορεί ενδεχομένως να εμπλέκονται.

 

Το να έχει κάποιος κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει απώλεια όρεξης και κάποιος που αισθάνεται πεσμένη διάθεση θα μπορούσε να μη φροντίζει τόσο καλά τον εαυτό του.

Οι χαρούμενοι άνθρωποι ενδεχομένως μπορεί να είναι πιθανότερο να ακολουθούν πιο υγιεινό τρόπο ζωής (να μην πίνουν πολύ αλκοόλ, το οποίο ρίχνει τη διάθεση)

Ενδεχομένως, η κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών-πολλή ζάχαρη και κατεργασμένα τρόφιμα- να αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης- δηλαδή η απομάκρυνση των παραπάνω από τη διατροφή είναι σημαντική.

Χωρίς ελεγχόμενες δοκιμές δεν είναι σαφές πόσο μεγάλη είναι η επίδραση της μεσογειακής διατροφής.

Ο καθηγητής Naveed Sattar, του University of Glasgow, προτείνει να είμαστε επιφυλακτικοί.

Σημείωσε ότι αν και η πιο υγιεινή διατροφή είναι καλή για πολλούς λόγους, χρειάζονται περισσότερες ενδείξεις πριν πούμε ότι η διατροφή με φυτικά τρόφιμα μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία.

Ο μόνος τρόπος, πρόσθεσε, να αποδείξουμε αν ισχύουν οι σχέσεις είναι να πραγματοποιηθούν μεγάλες τυχαιοποιημένες δοκιμές σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη. Τέτοιες δοκιμές θα χρειάζονταν σημαντική προσπάθεια αλλά φαίνεται πως αξίζει η πραγματοποίησή τους.

Ο Stephen Buckley, του οργανισμού Mind, δήλωσε ότι είναι καλή συμβουλή να ακολουθεί κάποιος υγιεινή διατροφή, να ασκείται σε τακτική βάση και να μειώνει τη χρήση προϊόντων που μεταβάλλουν  τη διάθεση, όπως ζάχαρη, καφεΐνη και αλκοόλ.

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ αυτού που τρώμε και του πώς αισθανόμαστε, με τα επίπεδα σακχάρου να επηρεάζουν τη διάθεση και την ενέργεια.

Αν κάποιος εμφανίζει κατάθλιψη ή άγχος θα μπορούσε να βρίσκει δύσκολο το να εστιάσει στην υγεία του ή μπορεί να καταφύγει σε μη βοηθητικές λύσεις, όπως κατανάλωση αλκοόλ και χρήση ουσιών.

Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε ίσως να ωφεληθεί από άλλα είδη αγωγής, όπως τα φάρμακα ή η ψυχοθεραπεία.

Έρευνες στην παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή έδειξαν ότι ενδεχομένως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων όπως ο διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση και η αυξημένη χοληστερόλη, που είναι παράγοντες για καρδιοπάθεια.

Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει  επίσης ότι άνθρωποι που ακολουθούν στενά τη μεσογειακή διατροφή ενδεχομένως μπορεί να ζουν περισσότερο και να είναι λιγότερο πιθανό να παχαίνουν.

Συνήθης μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει πολλά λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά, ενώ περιέχει μέτριες ποσότητες ψαριού, λευκού κρέατος και ορισμένων γαλακτοκομικών.

Είναι ο συνδυασμός όλων των παραπάνω που φαίνεται πως φέρνει οφέλη στην υγεία, αλλά σημαντικός παράγοντας είναι η περίληψη των υγιεινών λιπαρών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο