Αποτελέσματα μεγάλης έρευνας από τη Βρετανία και την Αυστραλία υποδεικνύουν ότι υπάρχει αιτιατή σχέση μεταξύ του να είναι κάποιος υπέρβαρος και να έχει κατάθλιψη- ακόμα και σε ανθρώπους χωρίς επιπλέον προβλήματα υγείας- και η σχέση είναι ισχυρότερη στις γυναίκες παρά στους άντρες.

Ενώ προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η κατάθλιψη είναι πιο συχνή σε ανθρώπους με επιπλέον βάρος ή παχύσαρκους, η έρευνα είναι η πρώτη που υποδεικνύει ότι ο ΔΜΣ καθαυτός προκαλεί κατάθλιψη.

Oι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία ανθρώπων που γεννήθηκαν μεταξύ 1938 και 1971 —περίπου 48,000 με κατάθλιψη και 290.000 της ομάδας ελέγχου χωρίς κατάθλιψη -συγκρίνοντας ιατρικές και γενετικές πληροφορίες, για τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ παχυσαρκίας και κατάθλιψης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, γονίδια που συνδέονται με υψηλότερο ΔΜΣ αλλά με χαμηλότερο κίνδυνο παθήσεων σχετικών με την παχυσαρκία, όπως διαβήτης, συνδέονταν το ίδιο ισχυρά με την κατάθλιψη όπως γονίδια που συνδέονται με υψηλότερο ΔΜΣ και υψηλότερο κίνδυνο παθήσεων όπως ο διαβήτης.

Αυτό είναι που δείχνει ότι υψηλός ΔΜΣ προκαλεί κατάθλιψη σε ανθρώπους, άσχετα από το αν έχουν προβλήματα υγείας που συνδέονται με την παχυσαρκία.

Πηγές:
International Journal of Epidemiology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι τροφές που μας ενυδατώνουν
Γονιδιακή μετάλλαξη μπορεί να δείχνει προς νέα γενετική μορφή της νόσου Alzheimer
Γονιδιακή θεραπεία βελτίωσε την όραση σε ανθρώπους με κληρονομική τύφλωση