Για ανθρώπους που έχουν κίνδυνο να εμφανίσουν νόσο του Alzheimer, η άσκηση ορισμένες μέρες της εβδομάδας θα μπορούσε τουλάχιστον να καθυστερήσει την έναρξη της νόσου, αναφέρει νέα έρευνα.

Τακτική άσκηση για ένα χρόνο επιβράδυνε την εκφύλιση της περιοχής του εγκεφάλου που συνδέεται με τη μνήμη, σε ανθρώπους που είχαν συσσώρευση βήτα αμυλοειδούς.

Η αερόβια δεν σταμάτησε την εξάπλωση των πλακών αλλά θα μπορούσε να επιβραδύνει την επίδραση των αμυλοειδών στον εγκέφαλο, ιδιαίτερα αν άρχιζε σε αρχικά στάδιο, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η Dr. Rong Zhang, δήλωσε ότι αν τα ευρήματα αναπαραχθούν σε μεγαλύτερη δοκιμή, μπορεί ενδεχομένως μελλοντικά οι γιατροί να συμβουλεύουν ασθενείς με υψηλό κίνδυνο να αρχίσουν πρόγραμμα άσκησης.

Πρόσθεσε ότι η αερόβια άσκηση 3-4 φορές την εβδομάδα φάνηκε να συμβάλλει στην ανάπτυξη νευρώνων στον ιππόκαμπο.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 70 ανθρώπους 55 ετών και άνω είτε να κάνουν μισή ώρα αερόβια άσκηση 4-5 φορές την εβδομάδα είτε λιγότερο έντονη άσκηση για ευλυγισία.

Όλοι οι ασθενείς είχαν κάποιου βαθμού συσσώρευση αμυλοειδούς πλάκας στον  εγκέφαλο στην έναρξη της έρευνας και κατηγοριοποιήθηκαν ως έχοντες ελαφρά νοητική εξασθένηση.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για 1 χρόνο –και στις 2 ομάδες διατήρησαν παρόμοιες πνευματικές ικανότητες στη μνήμη και την επίλυση προβλημάτων. Ωστόσο, αυτοί στην ομάδα της αερόβιας είχε μικρότερη συρρίκνωση του ιππόκαμπου.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι αν και οι παρεμβάσεις δεν σταμάτησαν τη σμίκρυνση του ιππόκαμπου, ακόμα και η επιβράδυνση του ρυθμού της ατροφίας μέσω της άσκησης θα μπορούσε να είναι συναρπαστική αποκάλυψη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Alzheimer's Disease.

Πηγές:
Journal of Alzheimer's Disease.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου - ΕΔΕ στο νοσοκομείο "Αττικόν"
Αυχένας και μέση: Νευροδιέγερση για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου
"ΑνθίΖΩ" με την ΑΚΟΣ στην Κύπρο