Ανεξάρτητα από το πόσα φάρμακα λαμβάνει κάποιος, η υγιεινή διατροφή, η αποχή από το κάπνισμα και η επαρκής άσκηση θα τον βοηθήσουν να ζήσει περισσότερο, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο Neil Kelly, του Cornell University in New York City, δήλωσε ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της ικανότητας των ανθρώπων να βελτιώσουν την υγεία τους με αλλαγές στον τρόπο ζωής, ακόμα και αν αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα υγείας και λαμβάνουν πολλά συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία 20.000 ανθρώπων. Στην έναρξη, ποσοστό 44% λάμβαναν 4 ή λιγότερα συνταγογραφούμενα φάρμακα, ποσοστό 39% λάμβαναν 5 έως 9 και 17% λάμβαναν 10 ή περισσότερα.

Μετά από 10 περίπου χρόνια, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της έρευνας, άσχετα από τον αριθμό των φαρμάκων που λάμβανε κάποιος και όσο περισσότερες υγιεινές συνήθειες είχε τόσο περιοριζόταν ο κίνδυνος θνησιμότητας.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν σήμερα στο συνέδριο της American Heart Association και θα πρέπει να θεωρηθούν προκαταρκτικά.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι είναι σημαντικό για το κοινό να καταλάβει ότι ποτέ δεν είναι αργά να υιοθετήσει υγιεινές συμπεριφορές. Αυτές μπορούν να ποικίλλουν, από την υγιεινή διατροφή έως τον καθημερινό περίπατο στη γειτονιά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις