Ανακοίνωση για το θέμα του Iatronet και την απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη για τους θανάτους ασθενών με CoViD-19 εκτός ΜΕΘ, εξέδωσε και η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών. Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

"Στη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας, σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τους θανάτους ασθενών εκτός ΜΕΘ, ο αναπληρωτής υπουργός (πλέον) Υγείας κ. Κοντοζαμάνης απάντησε ότι 'κριτήριο για την εισαγωγή στη ΜΕΘ δεν είναι η πληρότητα, αλλά τα επιστημονικά δεδομένα και η κατάσταση του ασθενούς, με τα οποία ο γιατρός αποφασίζει την εισαγωγή ή μη σε ΜΕΘ'.

Μάς κοροϊδεύουν; Νομίζουν ότι πρωτοτυπούν, λέγοντας πάλι οφθαλμοφανή ψέματα; Όταν η πληρότητα των ΜΕΘ στη βόρεια Ελλάδα έφτασε το 99%, δεν αποτέλεσε η πληρότητα κριτήριο εισαγωγής; Ακόμη και εάν ο θεράπων ιατρός έκρινε ότι ένας ασθενής χρειαζόταν κλίνη ΜΕΘ, πού θα την έβρισκε, εφόσον ήταν όλες γεμάτες;

Όλοι οι γιατροί των νοσοκομείων της χώρας γνωρίζουμε ότι οι ενδείξεις ειαγωγής σε ΜΕΘ βασίζονται σε αυστηρά επιστημονικά δεδομένα. Όπως, επίσης, γνωρίζουμε ότι ο κώδικας ιατρικής δεοντολογίας επιβάλλει να μη στερείται σε κανέναν άνθρωπο η δυνατότητα να σωθεί, επειδή για παράδειγμα είναι ηλικιωμένος ή έχει υποκείμενα νοσήματα που επιβαρύνουν την πρόγνωση και μειώνουν την πιθανότητα επιβίωσης.

Η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από ψέματα. Οι δηλώσεις Κοντοζαμάνη αποτελούν άλλη μία προσπάθεια του υπουργείου Υγείας να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα και να μην αναλάβει τις ευθύνες του για την άθλια κατάσταση των νοσοκομείων.

Εν όψει του τρίτου κύματος της πανδημίας, καλούμε την κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπάρξουν οι προϋποθέσεις να μη χάνονται ανθρώπινες ζωές, που θα μπορούσαν να σωθούν. 

Να προχωρήσει άμεσα σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, στον εξοπλισμό των νοσοκομείων με όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό (συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου) που έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν την επιβίωση.

Να επιταχθεί το σύνολο των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα και να ενταχθούν στο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Να διαμορφωθεί και να υλοποιηθεί σχέδιο για την ανάπτυξη των 3.500 κλινών ΜΕΘ που έχει ανάγκη η χώρα".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας