Οι μισοί από τους νέους που αντιμετωπίζονται για νοσογόνο παχυσαρκία έχουν νευροψυχιατρικά προβλήματα, αναφέρει νέα έρευνα του Lund University και του Gothenburg, μεταξύ άλλων. Τα δυο τρίτα των εφήβων είχαν κάποιου είδους πρόβλημα ψυχικής υγείας, όπως αναφέρθηκε από τους ίδιους ή τους γονείς τους.

Η παχυσαρκία και οι ψυχικές νόσοι έχουν αυξηθεί στους νέους από το 2000. Οι ερευνητές από καιρό έχουν παρατηρήσει σχέση  μεταξύ παχυσαρκίας και ΔΕΠΥ/κατάθλιψης, διατροφικών διαταραχών.

Η νέα έρευνα περιέλαβε 48 εφήβους (73% κοπέλες), με μέση ηλικία τα 15 έτη και ΔΜΣ 42, κατά μέσον όρο. Οι μισοί έλαβαν ιατρική  αγωγή για την παχυσαρκία, ενώ οι υπόλοιποι υποβλήθηκαν σε εγχείρηση.

Οι γονείς συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για να μετρήσουν τα συμπτώματα ΔΕΠΥ και αυτισμού στα παιδιά τους. Οι έφηβοι απάντησαν σε ερωτήσεις για υπερβολική κατανάλωση φαγητού και συμπτώματα κατάθλιψης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μισοί από τους γονείς υπολόγισαν ότι οι έφηβοί τους είχαν δυσκολίες που έμοιαζαν με τη ΔΕΠΥ και/ ή τον αυτισμό, παρόλο που λίγοι είχαν διαγνωστεί.

Η Kajsa Järvholm, δήλωσε ότι συμπτώματα ΔΕΠΥ σημαίνουν ότι το άτομο έχει δυσκολία με τον έλεγχο των παρορμήσεων. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο κατανάλωσης τροφών χωρίς να πεινά και την τάση να επιλέγει γρήγορες λύσεις, όπως το πρόχειρο φαγητό.

Άνθρωποι με αυτισμό, ορισμένες φορές είναι πιο επιλεκτικοί στη διατροφή τους από άλλους. Δέχονται μόνο μερικά πιάτα, αλλά μπορεί ενδεχομένως να φάνε περισσότερο από αυτά ως αποτέλεσμα.

Το ένα πέμπτο των εφήβων ανέφεραν συμπτώματα κατάθλιψης. Το ένα τρίτο ανέφεραν προβλήματα με υπερβολική κατανάλωση φαγητού.

Η Järvholm δήλωσε, ότι αντίθετα με τις προσδοκίες, οι έφηβοι με νευροψυχιατρικές δυσκολίες δεν είχαν περισσότερα προβλήματα με την υπερβολική κατανάλωση φαγητού και την κατάθλιψη σε σχέση με τους υπόλοιπους της ομάδας.

Συνδυαστικά, οι πληροφορίες που έδωσαν οι γονείς και οι έφηβοι, αποκάλυψαν ότι τα δυο τρίτα των ασθενών στην έρευνα είχαν δυσκολίες που προέκυπταν από νευροψυχιατρικά προβλήματα, υπερβολική κατανάλωση φαγητού και/ ή κατάθλιψη.

Οι ερευνητές πιστεύουν, ότι τα ευρήματα αποκαλύπτουν ανάγκη για εξατομικευμένες αγωγές στους εφήβους με νοσογόνο παχυσαρκία, καθώς η πλειοψηφία ανέφερε και ψυχικές νόσους.

 

Πηγές:
Lund University

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο διαβήτης κύησης επηρεάζει τα νεογνά
Όχι από τον γερμανό υπουργό Υγείας στην απαγόρευση των τσιγάρων
Ποιες ιατρικές ειδικότητες μπορούν να κάνουν επεμβάσεις αποκατάστασης μαστού [εγκύκλιος]