Τα εμβόλια της Pfizer και της  AstraZeneca για την COVID-19 φάνηκε ότι μειώνουν σημαντικά τις νοσηλείες, μετά από μια δόση, σύμφωνα με νέα στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι αριθμοί που δημοσιεύτηκαν σήμερα είναι οι πρώτοι που μετρούν το ποσοστό νοσηλείας μετά από εμβολιασμό, στον πραγματικό κόσμο.

Τα στοιχεία προήλθαν από τη Σκωτία και ακολούθησαν ανάλυση ιατρικών αρχείων 5,4 εκατομμυρίων ανθρώπων μεταξύ 8 Δεκεμβρίου και  15 Φεβρουαρίου.

Από αυτούς, περισσότεροι από 1,1 εκατομμύριο έλαβαν μια δόση είτε του εμβολίου της Pfizer/BioNTech είτε της Oxford/AstraZeneca.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όσοι εμβολιάστηκαν ήταν σημαντικά λιγότερο πιθανό να νοσηλευτούν σε σχέση με όσους δεν εμβολιάστηκαν.

Όσον αφορά την προστασία γενικά, η νοσηλεία για COVID-19 μειώθηκε κατά  84%, 4 εβδομάδας μετά τον εμβολιασμό.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι μια δόση του εμβολίου της Pfizer μείωσε τις νοσηλείες κατά 85%, 4 εβδομάδες μετά την πρώτη δόση και το εμβόλιο της AstraZeneca οδήγησε σε μείωση έως 94%.

Οι επιστήμονες επίσης μέτρησαν την επίδραση του εμβολίου, κάθε εβδομάδα μετά την πρώτη δόση, και ανακάλυψαν ότι το εμβόλιο είχε την ισχυρότερη επίδραση την τέταρτη εβδομάδα.

Η επίδραση του εμβολίου ήταν υψηλότερη στις ηλικίες 18-64. Ωστόσο, σε αυτές, μόνο όσοι είχαν χαρακτηριστεί κλινικά ευάλωτοι είχαν εμβολιαστεί.

Στους άνω των 80, το εμβόλιο οδήγησε σε μείωση 81% των νοσηλειών μετά από 4 εβδομάδες.

Η έρευνα προδημοσιεύτηκε και το επόμενο βήμα είναι να αξιολογηθεί από άλλους επιστήμονες.

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που εστιάζει στην επίδραση ενός εμβολίου στη νοσηλεία, σε ολόκληρο έθνος.

Ο ερευνητής Aziz Sheik του University of Edinburgh, δήλωσε ότι τα στοιχεία, μας δίνουν καλό λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον.

Πηγές:
Business Insider

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη