Εκατοντάδες χιλιάδες θάνατοι από COVID-19 θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν τα ποσοστά παχυσαρκίας δεν ήταν τόσο υψηλά, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας.

Το ποσοστό θνησιμότητας από COVID-19 είναι 10 φορές υψηλότερο σε χώρες όπου το 50% ή και περισσότερο του πληθυσμού είναι υπέρβαρο, σύμφωνα με την ομοσπονδία.

Η έκθεσή της ανέλυσε τα ποσοστά παχυσαρκίας σε χώρες παράλληλα με τους θανάτους COVID-19 και διαπίστωσε ότι περίπου το 90% των θανάτων από την ασθένεια έχουν συμβεί σε χώρες με υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας.

Είναι γνωστό εδώ και μήνες ότι εκείνοι που είναι παχύσαρκοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από σοβαρό COVID-19 ή θάνατο από την ασθένεια.

Αυτό περιλαμβάνει το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας COVID και το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας.

Η έκθεση έρχεται την στιγμή που ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προσκάλεσε έναν από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες της Βρετανίας να διαμορφώσει ένα πιλοτικό σχέδιο που θα ανταμείψει τους ανθρώπους για τη μείωση της πρόσληψης θερμίδων.

Εκτιμάται ότι οι ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία κοστίζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο 6 δισ. λίρες ετησίως , με στοιχεία που δείχνουν ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των ενηλίκων στην Αγγλία είναι είτε υπέρβαροι είτε παχύσαρκοι.

Η έκθεση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παχυσαρκίας, ανέφερε ότι 2,2 εκατομμύρια από τους 2,5 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως ήταν σε χώρες με υψηλά επίπεδα παχυσαρκίας και ότι οι χώρες με χαμηλότερα επίπεδα παχυσαρκίας δεν έχουν υψηλά ποσοστά θανάτου.

Ο συντάκτης της έκθεσης, Δρ Tim Lobstein, ο οποίος είναι ανώτερος σύμβουλος πολιτικής στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, δήλωσε: «Γνωρίζουμε τώρα ότι ο υπέρβαρος πληθυσμός είναι η επόμενη πανδημία που πρόκειται να εμφανιστεί.

Κοιτάξτε χώρες όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα όπου έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα θανάτων COVID-19, καθώς και πολύ χαμηλά επίπεδα παχυσαρκίας ενηλίκων.

Η Johanna Ralston, διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παχυσαρκίας, δήλωσε: "Η αποτυχία αντιμετώπισης των βασικών αιτίων της παχυσαρκίας εδώ και πολλές δεκαετίες ευθύνεται σαφώς για εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους που μπορούν να προληφθούν."

Ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε ότι η σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και των ποσοστών θνησιμότητας COVID-19 είναι τώρα «σαφής και συναρπαστική».

"Οι επενδύσεις στη δημόσια υγεία και η συντονισμένη, διεθνής δράση για την αντιμετώπιση των βασικών αιτιών της παχυσαρκίας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για τις χώρες να οικοδομήσουν ανθεκτικότητα στα συστήματα υγείας μετά την πανδημία. Προτρέπουμε όλες τις χώρες να αδράξουν αυτή τη στιγμή".

Πηγές:
news.sky.com

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα