Ελλείψεις σε προϊόντα ανθρώπινης λευκωματίνης και ανθρώπινης φυσιολογικής ανοσοσφαιρίνης, παρατηρούνται στην ελληνική και στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η κάλυψη των ασθενών καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) εξέδωσε οδηγία προς τους επαγγελματίες Υγείας για προσεκτική διαχείριση των υπαρχουσών ποσοτήτων.

Ο ΕΟΦ προχώρησε, επίσης, σε έκτακτες εισαγωγές μικρών ποσοτήτων των εν λόγω φαρμάκων, μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Οργανισμού, οι βασικοί λόγοι των ελλείψεων είναι η αυξημένη ζήτηση, σε συνδυασμό με μειωμένη διάθεση και κάποια ποιοτικά προβλήματα στην παραγωγή των προϊόντων.

Ο ΕΟΦ καλεί τους γιατρούς, τους φαρμακοποιούς και τους υπεύθυνους διανομής των φαρμακευτικών εταιρειών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα να είναι προσεκτικοί στη χορήγηση τους εντός των εγκεκριμένων ενδείξεων στους ασθενείς.

Να φροντίζουν, επίσης, για τη σωστή διάθεση των αποθεμάτων και την καλύτερη δυνατή κατανομή ανά νοσοκομείο, ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια στο μέγιστο βαθμό, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.

Ο ΕΟΦ βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση και διερευνά τη δυνατότητα έκτακτης εισαγωγής από άλλα κράτη.

Οι υπεύθυνοι του Οργανισμού σημειώνουν πως η διαθεσιμότητα των παραγώγων αίματος είναι περιορισμένη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η ανεύρεση και εισαγωγή επιπλέον ποσοτήτων καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη.

Κατόρθωσαν, ωστόσο, να εξασφαλίσουν ποσότητες ανθρώπινης λευκωματίνης, μέσω ΙΦΕΤ και αναμένονται μικρές ποσότητες ανθρώπινης φυσιολογικής ανοσοσφαιρίνης.

Οι εταιρείες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για αποκατάσταση των ελλείψεων.

Τι είναι

Η ανθρώπινη λευκωματίνη χορηγείται για να αποκαθιστά και να διατηρεί τον όγκο του αίματος σε ασθενείς που έχουν έλλειψη αίματος και υγρών, εξαιτίας συγκεκριμένων ιατρικών καταστάσεων.

Ονομάζεται και αλβουμίνη και αλμπουμίνη, από το λατινικό albus (λευκός).

Η ανοσοσφαιρίνη χορηγείται σε ενηλίκους και παιδιά που χρειάζονται περισσότερα αντισώματα στο αίμα τους, προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν λοιμώξεις και άλλες ασθένειες. 

Δημ.Κ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νερό με σπόρους chia: Μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε κιλά;
‘Αδ. Γεωργιάδης: Το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ καθιστά τη θέση τους πιο ελκυστική
Γιατροί ΕΣΥ: Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ που καθορίζει τους όρους άσκησης ιδιωτικού έργου