Του Δημήτρη Καραγιώργου

Τους κύριους άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Κατάθλιψη, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι το σχέδιο αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη παρέμβαση εκ μέρους της πολιτείας για τη στοχευμένη και συντονισμένη αντιμετώπιση της κατάθλιψης στη χώρα μας.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η ενημερωτική εκστρατεία του υπουργείου Υγείας και του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου για την Ψυχική Υγιεινή, για την καταπολέμηση του στίγματος της κατάθλιψης. Κεντρικό Μήνυμα της εκστρατείας, στην οποία εμφανίζεται ο ηθοποιός Λάκης Λαζόπουλος είναι: ‘Ανοίγουμε το διάλογο για την κατάθλιψη.

Βγάλτο από μέσα σου’.

Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι η κατάθλιψη είναι μία από τις πιο σημαντικές απειλές για τη Δημόσια Υγεία, καθώς αγγίζει όλο και περισσότερους ανθρώπους, πέρα από ηλικιακά και κοινωνικά όρια. Εξελίσσεται σταδιακά – είπε – σε ασθένεια της εποχής μας, που ο στιγματισμός την ενισχύει και την κάνει να μοιάζει ανίκητη.

Επικαλούμενος στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τόνισε ότι η κατάθλιψη παγκοσμίως κατέχει την τέταρτη θέση, από πλευράς απώλειας ετών ζωής, απαλλαγμένων από αναπηρία και κοινωνική δυσλειτουργία. Το 2020, θα καταλάβει τη δεύτερη θέση στις δυτικές κοινωνίες και την πρώτη ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας.

Μία στις πέντε γυναίκες και ένας στους οκτώ άνδρες αναπτύσσουν κατάθλιψη κάποια στιγμή της ζωής τους σύμφωνα με τα υπάρχοντα διεθνή στοιχεία.

Η κατάθλιψη δεν είναι μόνο μία σημαντική απειλή για τη Δημόσια Υγεία, σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος, λέγοντας ότι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι πολυδιάστατες επιπτώσεις των ψυχικών διαταραχών στοιχίζουν περίπου το 3% με το 4% του ΑΕΠ.

Επίσης, οι ψυχικές διαταραχές στο σύνολό τους αποτελούν την κύρια αιτία της πρόωρης συνταξιοδότησης και των συντάξεων αναπηρίας.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια