Του Δημήτρη Καραγιώργου

Αρνητικά για AIDS ήταν τα δείγματα του αίματος που χορηγήθηκαν στην 70χρονη καρκινοπαθή. Η γυναίκα δηλώθηκε την περασμένη Πέμπτη ως νέο κρούσμα AIDS και με δεδομένο ότι είχε υποβληθεί σε σειρά μεταγγίσεων, θεωρήθηκε ως πιθανό κρούσμα από μετάγγιση.

Από την Πέμπτη μέχρι και σήμερα το πρωί, εξετάστηκαν όλα τα αποθηκευμένα δείγματα, καθώς και οι 11 αιμοδότες που τα έδωσαν και βγήκαν όλα αρνητικά, όπως ανακοινώθηκε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Με σημερινή της επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, η υπεύθυνη αιμοεπαγρύπνησης του Κέντρου κ. Ντίνα Πολίτη, επισημαίνει τα εξής:

‘Σας γνωρίζουμε, ότι η διερεύνηση από το Συντονιστικό Κέντρο Αιμοεπαγρύπνησης (ΣΚΑΕ) του ΚΕΕΛΠΝΟ της περίπτωσης ατόμου ηλικίας 70 ετών με HIV λοίμωξη και πιθανή οδό μόλυνσης την μετάγγιση αίματος (σχετική δήλωση Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων Νοσοκομείου της Αττικής προς στο Γραφείο της HIV λοίμωξης του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.

στις 18/09/2008) έδειξε αρνητικά αποτελέσματα.

  • Εφαρμόστηκε το πρωτόκολλο του ΣΚΑΕ με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες του Συμβουλίου της Ευρώπης και τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες 2002/98/ΕΚ και 2005/61/ΕΚ, που ενσωματώθηκαν στην ελληνική νομοθεσία (Ν. 3402/11-2005 και Προεδρικό Διάταγμα 25/03-2008, ΦΕΚ 50/2008).
  • Εξετάστηκαν τα αποθηκευμένα δείγματα ορού από έντεκα (11) μονάδες συμπυκνωμένων ερυθροκυττάρων, τα οποία σύμφωνα με το ιατρικό ιστορικό και τα υποχρεωτικά βιβλία – αρχεία δύο Υπηρεσιών Αιμοδοσίας, είχαν βρεθεί οροαρνητικά για αντι – HIV αντίσωμα και μεταγγισθεί στο εν λόγω άτομο στο διάστημα μεταξύ τέλος Νοεμβρίου 2007 μέχρι τις αρχές Αυγούστου 2008.
  • Τα παραπάνω δείγματα ορού μετά από σχετικές οδηγίες μας μεταφέρθηκαν στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Ρετροϊών (ΕΚΑΡ) του Πανεπιστημίου Αθηνών την Παρασκευή 19/09/2008 και ελέγχθηκαν με μοριακή τεχνική ΝΑΤ για HIV – RNA και βρέθηκαν αρνητικά. Τα ίδια δείγματα βρέθηκαν επίσης οροαρνητικά για αντι – HIV με την μέθοδο Western Blot από το ΕΚΑΡ.
  • Για επιβεβαίωση, ότι η εξεταζόμενη περίπτωση του οροθετικού ατόμου δεν σχετίζεται με τη μετάγγιση αίματος, ελήφθησαν νέα δείγματα ορού και πλάσματος από τους έντεκα (11) αιμοδότες που είχαν προσφέρει τις ισάριθμες μονάδες αίματος. Τα νέα δείγματα εξετάστηκαν από τις δύο Υπηρεσίες Αιμοδοσίας με ορολογικές μεθόδους Elisa και χημειοφωταύγεια και αυτή τη φορά βρέθηκαν αρνητικά για αντι – HIV. Η μια Υπηρεσία Αιμοδοσίας προέβη και σε μοριακό έλεγχο με ΝΑΤ των τεσσάρων (4) δειγμάτων που της αντιστοιχούσαν και βρέθηκαν αρνητικά για HIV-RNA.
  • Από την αρχή της διερεύνησης της εν λόγω περίπτωσης είχαν γίνει ενέργειες για προληπτικούς λόγους προς τις δυο Υπηρεσίες Αιμοδοσίας για απόσυρση από την κυκλοφορία πλάσματος, που ενδεχομένως βρισκόταν αποθηκευμένο σε κατάψυξη ή μπορεί να είχε σταλεί στο Ε.ΚΕ.Α. για κλασματοποίηση.

Τυπικά και για λόγους ανιχνευσιμότητας έχουμε στη διάθεσή σας στοιχεία όσον αφορά στην παρασκευή και διάθεση άλλων προϊόντων αίματος (πλάσμα και αιμοπετάλια) από τις εν λόγω 11 μονάδες αίματος.

Συμπέρασμα: Από τα εργαστηριακά δεδομένα των ορολογικών και μοριακών ελέγχων τόσο στα αποθηκευμένα δείγματα των εμπλεκομένων μονάδων αίματος όσο και στα νέα δείγματα που ελήφθησαν από τους αιμοδότες, βεβαιώνεται, ότι δεν σχετίζεται η μετάγγιση αίματος με την μετάδοση της HIV λοίμωξης στην περίπτωση αυτή.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ευλογιά: Ανάγκη για νέα εμβόλια και φάρμακα - Τι αναφέρεται σε αμερικανική έκθεση
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας- ιδιαίτερα στις γυναίκες [μελέτη]
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ