της Μάριον Κοντογιάννη

Ο Πρόεδρος του Σωματείου 'Καλυψώ' Κωνσταντίνος Λούμος,  ανέφερε πως : 'Η ψωρίαση και η ψωριασική αρθρίτιδα αφορούν περίπου 200.000 συμπολίτες μας, περίπου το 2 – 3% του πληθυσμού. Μόνο η ενημέρωση μπορεί να σταματήσει την επιφυλακτικότητα του κοινού για την ασθένεια, ενώ στήριγμα στους ασθενείς  αποτελεί η συμμετοχή τους στις ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης.

‘Έχουμε δει μέσα από τον ένα χρόνο λειτουργίας των 2 ομάδων ψυχολογικής υποστήριξης των ασθενών και λειτουργίας της τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης που διαθέτουμε 801 11 772 772), πως παρουσιάζουν μεγάλη βελτίωση στην ψυχολογική αποφόρτισή τους.’

Μέσα στο προσεχές διάστημα θα προσφέρουμε ψυχολογική υποστήριξη και στους ασθενείς που βρίσκονται σε νοσοκομείο, συμπλήρωσε ο κ. Λούμος.

Για την Παγκόσμια ημέρα Ψωρίασης, οι ενημερωτικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Σύλλογος έχουν ως εξής:

Στην Αθήνα, την Τρίτη 29 Οκτωβρίου, μέλη και φίλοι του Σωματείου θα βρίσκονται στη στάση μετρό Πανεπιστήμιο (Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄), από τις 10 το πρωί έως το απόγευμα, σε μια προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού σχετικά με την πάθηση.

Θα υπάρχει επίσης η δυνατότητα παρουσίασης από τους ανθρώπους του Σωματείου σχετικά με τις δράσεις που διοργανώνει όπως, ψυχολογική υποστήριξη, ενημερωτικές εκδηλώσεις, επιστημονικές ημερίδες, βιωματικά εργαστήρια κλπ.

Στην Θεσσαλονίκη, την ίδια ημέρα, αναμένεται να υπάρχει στην Πλατεία Αγ. Σοφίας, περίπτερο του ΚΑΛΥΨΩ που θα λειτουργεί από τις 9 το πρωί έως τις 4 περίπου το μεσημέρι και θα γίνεται ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη νόσο.

Οι επισκέπτες θα μπορούν να συμμετέχουν στις δραστηριότητες του Περιπτέρου και να κρατήσουν αναμνηστικό δώρο από την επίσκεψή τους.

Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης στις 6 το απόγευμα στην Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (Βασ. Γεωργίου 1).

Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνονται ομιλίες με τα τελευταία στοιχεία και τις εξελίξεις  για τη νόσο, παρουσιάσεις σχετικά με την ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών και ενημέρωσης των πολιτών σε ότι αφορά στην ασθένεια για την αποτροπή του κοινωνικού αποκλεισμού των ασθενών.

Η Εκδήλωση συνδιοργανώνεται από το Σωματείο ΚΑΛΥΨΩ και το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων - Προαγωγής Υγείας, υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και με την ευγενική υποστήριξη της Leo Ελλάς.

Τι είναι η ψωρίαση;

H ψωρίαση είναι μια συχνή, χρόνια, φλεγμονώδης δερματοπάθεια, που προσβάλλει περίπου το  2-3% του πληθυσμού και στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζεται αγωγή σε όλη τη διάρκεια της ζωής των ασθενών και ειδικά στην περίοδο των εξάρσεων της νόσου.
Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εκδηλώσει ψωρίαση ανέρχεται περίπου στις 300.000

Λίγα λόγια για το Σύλλογο 'Καλυψώ': 

Το Σωματείο Υποστήριξης Ασθενών με Ψωρίαση «Καλυψώ» ιδρύθηκε το 2004 και αποτελεί το μοναδικό ενεργό μη κυβερνητικό και μη κερδοσκοπικό οργανισμό στην Ελλάδα που μεριμνά για την  ψωρίαση. Στόχος του Σωματείου Καλυψώ είναι η  πολύπλευρη αντιμετώπιση όλων των μη ιατρικών  ζητημάτων που συνδέονται με τη νόσο.

Βασικό πεδίο δράσης του Καλυψώ είναι η βελτίωση  της ποιότητας ζωής όλων των ασθενών που υποφέρουν από ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα και  η προαγωγή των διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που τους ενώνει η κοινή νόσος.

Μέσω της ενημέρωσης στοχεύει στη διάδοση της  πληροφορίας ώστε να κατανοηθεί η νόσος και να  καταπολεμηθεί η άγνοια και η μυθολογία που τη  συνοδεύουν. Η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την κοινωνική αποστιγματοποίηση της νόσου.

Για πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στο
Σωματείο Υποστήριξης Ασθενών με Ψωρίαση ‘ΚΑΛΥΨΩ’
Έβρου 1, 115 28 Αθήνα, τηλ: 210 7212002 ή στο fax: 210 7212003

Επισκεφθείτε  το site: www.kalipso.gr, επικοινωνήσετε με το email: [email protected] ή χρησιμοποιήσετε τα κοινωνικά δίκτυα στο facebook: somateiokalipso και στο twitter: SomateioKalipso.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]