Στις 15 - 17 Mαρτίου  πραγματοποιήθηκε το 9ο διεθνές εντατικό Σεμινάριο «Ιατρικής Βουνού» στο Καρπενήσι-Ευρυτανίας από το ΠΜΣ «Παγκόσμια Υγεία - Ιατρική των Καταστροφών» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με ακαδημαϊκά υπεύθυνο και διευθυντή τον Καθηγητή Χειρουργικής κ. Εμμανουήλ Πικουλή. Πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Επείγουσας Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βέρνης, Ελβετία, με επικεφαλής τον Καθ. Επείγουσας Ιατρικής κ. Αριστομένη Εξαδάκτυλο και την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης και με την υποστήριξη της Περιφέρειας  Στερεάς Ελλάδας, του Δήμου Καρπενησίου, του Ελληνικού Διασωστικού Σώματος Καρπενησίου και του ΕΚΑΒ.

Στόχος ήταν η εκπαίδευση και η πρακτική άσκηση, υπό πραγματικές συνθήκες, σε συμβάντα που απαιτούν ετοιμότητα και συνεργατικότητα μεταξύ όλων των μελών της αλυσίδας αντιμετώπισης συμβάντων σε ορεινό περιβάλλον, από την άμεση επέμβαση μέχρι τη διάσωση και την περίθαλψη.

Για το εντατικό σεμινάριο τις ημέρες αυτές βρέθηκαν στο Καρπενήσι εξέχουσες ακαδημαϊκές προσωπικότητες από το χώρο της επείγουσας ιατρικής και της ιατρικής υψομέτρου, με μεγάλη εμπειρία και εμπλοκή στη διαχείριση και αντιμετώπιση συμβάντων σε ορεινούς όγκους από την Ελβετία, το Νεπάλ και την Νότια Αφρική,  μέλη  της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης (UIAA).

To ΠΜΣ «Παγκόσμια Υγεία- Ιατρική των Καταστροφών»  από το 2018 αποτελεί έναν από τους 22 πιστοποιημένους από την UIAA φορείς  σε όλο τον κόσμο, που απονέμουν το Διεθνές Δίπλωμά στην Ιατρική Βουνού ύστερα από διαδικασία αξιολόγησής σε θεωρητικές γνώσεις και πρακτικές δεξιότητες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οφειλές νοσοκομείων: Αυξήθηκαν κατά 124% στη δεκαετία και κατά 295% στην πενταετία
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη