Η GlaxoSmithKline (GSK) παρακολουθεί στενά την κατάσταση που αφορά την εμφάνιση νέου στελέχους της γρίπης τύπου Α (H1N1) στο Μεξικό, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τον Καναδά, τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Νέα Ζηλανδία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε ότι η παρούσα συγκυρία αποτελεί επείγουσα ανάγκη δημόσιας υγείας και διεθνούς ενδιαφέροντος, έχει δε ξεκινήσει να αυξάνει το επίπεδο παρακολούθησης της γρίπης παγκοσμίως.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της GSK, στην οποία σημειώνεται πως ήδη έχει επικοινωνήσει -με ιδία πρωτοβουλία- με αρμόδιους οργανισμούς και κυβερνήσεις – συμπεριλαμβανομένων του ΠΟΥ, Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) και Υπηρεσιών Υγείας (Health and Human Services - HHS) στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και με την κυβέρνηση του Μεξικού – για την κατανόηση του είδους υποστήριξης που μπορεί να χρειαστούν.

Η GSK έχει δεσμευτεί να συνεργαστεί με τον ΠΟΥ και τους αρμόδιους οργανισμούς για την παροχή οποιασδήποτε υποστήριξης μπορεί να χρειαστούν.

Η GSK έχει αναπτύξει μία σειρά από δυνητικές παρεμβάσεις που πιστεύουμε θα μπορούσαν να έχουν αξία στην προσπάθεια μείωσης της επίπτωσης και μετάδοσης του νέου αυτού ιού της γρίπης. Οι παρεμβάσεις αυτές περιλαμβάνουν το αντιϊικό φάρμακο ζαναμιβίρη και μία σειρά δυνατοτήτων ανάπτυξης εμβολίων με πρωτοποριακή τεχνολογία ανοσο-ενισχυτικών και με την ικανότητα εξοικονόμησης αντιγόνου.

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι οι ιοί που έχουν απομονωθεί από τα πρόσφατα περιστατικά γρίπης των χοίρων σε ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ευαίσθητοι στην οσελταμιβίρη και τη ζαναμιβίρη, ωστόσο έχουν αντοχή στην αμανταδίνη και ριμανταδίνη.

Από την έναρξη της εμφάνισης επιδημίας, η GSK έχει διαθέσει 100.000 συσκευασίες ζαναμιβίρης και 170.000 επιπλέον δόσεις του εμβολίου της για την εποχική γρίπη στις αρχές του Μεξικού, κατόπιν αιτήματός τους. Η GSK συνεχίζει να είναι σε επαφή με τις αρχές στο Μεξικό για το αν χρειάζεται επιπλέον υποστήριξη από τη GSK στην παρούσα.

Επιπλέον, η GSK εξετάζει επειγόντως μηχανισμούς για την αύξηση παραγωγής της ζαναμιβίρης.

Η GSK συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση με τον ΠΟΥ και άλλες εθνικές υπηρεσίες, ενώ είναι έτοιμη να ξεκινήσει συζητήσεις με εθνικές αρχές για την παραγωγή εμβολίου που θα βοηθούσε στην πρόληψη αυτού του νέου στελέχους του ιού της γρίπης, όταν το κατάλληλο στέλεχος για εμβολιασμό είναι διαθέσιμο από τον ΠΟΥ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο