Η οικιακή χλωρίνη (διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου) είναι ίσως ο πλέον αποτελεσματικός απολυμαντικός παράγοντας διαθέσιμος για οικιακή χρήση.

Kανένα κοινό αντιβακτηριακό προϊόν δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο η οικιακή χλωρίνη, η οποία χάρη στο διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου εξασφαλίζει απολύμανση μικρών και μεγάλων επιφανειών από βακτήρια και ιούς, όπως αυτός της γρίπης (H1N1, H5N1).

Ακόμη και ο ίδιος ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί υποχλωριώδες (σαν οξύ), το οποίο παράγεται φυσικά στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, για να σκοτώνει τα μικρόβια (μύκητες) και να μας κρατάει υγιείς.

 • Η αποτελεσματικότητα της οικιακής χλωρίνης επιβεβαιώνεται, καθώς διαλύματα υποχλωριώδους νατρίου συστήνονται συχνά από διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς (π.χ. Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας – WHO, Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών – ΕCDC) για την απολύμανση σκληρών επιφανειών από ιούς και άλλα μικρόβια, τόσο για γνωστούς όσο και για νέες μορφές ιών (π.χ. ιός SARS, νέος ιός γρίπης τύπου Α (Η1Ν1)). Η χρήση της οικιακής χλωρίνης (διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου) περιλαμβάνεται στις επίσημες οδηγίες σχετικά με την υγιεινή των χώρων του Υπουργείου Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ για την αντιμετώπιση της Νέας Γρίπης.
 • Η οικιακή χλωρίνη είναι ένα ιδιαίτερα δραστικό προϊόν σε ό,τι αφορά την ταχύτητα δράσης, το φάσμα της αποτελεσματικότητας, την απαιτούμενη δραστική συγκέντρωση.

Τρόπος δράσης: Η οικιακή Χλωρίνη, χάρη στο υποχλωριώδες νάτριο, έχει την ιδιότητα να αποδομεί και να διασπά τα μόρια των μικροοργανισμών, αποσυνθέτοντας τα ενεργά τους συστατικά και προσβάλλοντας ταυτόχρονα πολλά σημεία του μικροοργανισμού.

Έτσι το αποτέλεσμα της απολύμανσης επιτυγχάνεται με ταχύτερο ρυθμό από άλλες δραστικές ουσίες.
Σκοτώνει όλους τους ιούς και τους μικροοργανισμούς: Λόγω της δραστικότητας και του τρόπου δράσης της οικιακής Χλωρίνης, αντιμετωπίζει όλες τις κατηγορίες μικροοργανισμών: βακτήρια, ιούς, μύκητες (μούχλα) και σπόρους βακτηρίων, ακόμα και τους πλέον ανθεκτικούς από αυτούς.


Αποτελεσματική ακόμη και σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις: Μικρή ποσότητα οικιακής χλωρίνης αρκεί για να προσφέρει απολύμανση. Επίσης η οικιακή Χλωρίνη διατηρεί την αποτελεσματικότητά της και σε χαμηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να είναι ιδανική για τον καθαρισμό και την απολύμανση του εσωτερικού του ψυγείου.

Η απολύμανση των χώρων είναι απαραίτητη για την προστασία από τη Νέα Γρίπη

Η εμφάνιση επιδημιών και πανδημιών, όπως αυτή της Νέας Γρίπης, δημιουργούν την ανάγκη να επανεξετάσουμε τις συνθήκες υγιεινής και τα μέτρα καθαριότητας και απολύμανσης σε καθημερινή βάση τόσο στο σπίτι όσο και στους χώρους εργασίας, αλλά και στους χώρους συγκέντρωσης, εστίασης, στα μέσα μεταφοράς, κ.λπ.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι τα απλά καθαριστικά μέσα δεν επαρκούν στη συγκεκριμένη συγκυρία, αλλά χρειάζονται αποτελεσματικά απολυμαντικά μέσα για την απομάκρυνση των ιών και των άλλων μικροβίων από τις σκληρές επιφάνειες.

Οι ιοί επιζούν σε σκληρές επιφάνειες αρκετές ώρες αφού έχουν αποτεθεί σε αυτές. Εκκρίσεις του αναπνευστικού συστήματος που διαχέονται όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε (π.χ. ρινική βλέννα) μπορεί να μεταφέρουν σωματίδια του ιού σε επιφάνειες.

Στις επιφάνειες αυτές οι ιοί μπορεί να παραμείνουν ενεργοί πάνω από δύο ώρες.

Τα χέρια μας μπορεί να έρθουν σε επαφή με τον ιό όταν αγγίξουν μια επιμολυσμένη επιφάνεια (π.χ. πόμολα, τηλέφωνο, βρύση, επιφάνειες γραφείου, πληκτρολόγια, επιφάνειες τουαλέτας και άλλων κοινόχρηστων χώρων). Γι’ αυτό πρέπει να θεωρούμε τα χέρια μας ως πιθανά μολυσμένα και να αποφεύγουμε να τα φέρνουμε σε επαφή με τη μύτη ή τα μάτια.

 • Ασθενής στο σπίτι: Όταν έχουμε στο σπίτι κάποιον που νοσεί αερίζουμε καλά τους χώρους, αποφεύγουμε προσέγγιση σε απόσταση μικρότερη από 1-2 m. Σε αντίθετη περίπτωση, φοράμε μάσκα (την οποία ανανεώνουμε περιοδικά) που καλύπτει το στόμα και τη μύτη ώστε να μην μολυνθούμε από αιωρούμενα σωματίδια και πλένουμε τα χέρια μετά από κάθε φορά που ερχόμαστε σε επαφή με τον ασθενή. Πάντα αερίζουμε καλά το δωμάτιο του ασθενούς. Επίσης διαθέτουμε πάντα μια πλαστική σακούλα για τη συλλογή χρησιμοποιημένων χαρτομάντηλων.
  Τα σκεύη της κουζίνας και ειδικά τα μαχαιροπήρουνα, ποτήρια και πιάτα, χρειάζονται απολύμανση όταν στο σπίτι υπάρχει κάποιος ασθενής με μολυσματική ασθένεια. Σ’ αυτή την περίπτωση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάλυμα οικιακής χλωρίνης που δίνει 100% απολυμαντικό αποτέλεσμα.
 • Επίμαχες επιφάνειες: Καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε μικρές και μεγάλες επιφάνειες που μπορεί να έχουν επιμολυνθεί με ένα απολυμαντικό προϊόν, όπως η οικιακή χλωρίνη. Επιφάνειες και αντικείμενα που συστήνεται να απολυμαίνονται συχνά περιλαμβάνουν επιφάνειες στην κουζίνα, το μπάνιο, ή στους χώρους περίθαλψης ασθενούς, χερούλια στις πόρτες, τηλέφωνο, βρύσες, διακόπτες ρεύματος, κ.λπ.
 • Στους χώρους εργασίας: Στους χώρους εργασίας, λόγω της συνύπαρξης πολλών ατόμων στον ίδιο χώρο, ο οποίος ενδέχεται να είναι κλειστός και να μην αερίζεται καλά, η ανάγκη για απολύμανση και καθαριότητα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Ήδη οι γιατροί εργασίας ενημερώνουν τους εργαζομένους και λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα υγιεινής. Είναι σημαντικό επίσης και κάθε εργαζόμενος να φροντίζει την καθαριότητα των επιφανειών που έρχεται σε άμεση επαφή, όπως το προσωπικό γραφείο του, το πληκτρολόγιο του υπολογιστή, το τηλέφωνο – ειδικά για τους εργαζόμενους σε τηλεφωνικό κέντρο. Για την καθαριότητα και απολύμανση των επιφανειών αυτών η πιο ενδεδειγμένη και εύχρηστη λύση είναι η οικιακή χλωρίνη σε μορφή spray.
 • Ειδική προφύλαξη για τα παιδιά: Με δεδομένο ότι εστίες μικροβίων και ιών, ειδικά για τα παιδιά, είναι τα παιγνίδια, το πάτωμα στο οποίο μπουσουλάνε, το καθισματάκι φαγητού, τα σκεύη φαγητού που παίρνουν στο σχολείο, κ.λπ. η απολύμανση των επιφανειών και αντικειμένων αυτών με διάλυμα οικιακής χλωρίνης ενδείκνυται για την προστασία τους. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στο διεξοδικό ξέβγαλμα των επιφανειών αυτών.
 • Προφύλαξη στις διακοπές: Επειδή τα μικρόβια δεν κάνουν διακοπές, είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε την απολύμανση και υγιεινή των χώρων όπου παραθερίζουμε. Μια καλή λύση είναι να προμηθευτούμε οικιακή χλωρίνη σε μορφή spray, ώστε να απολυμάνουμε τα είδη υγιεινής, τα πόμολα και γενικότερα όλες τις σκληρές επιφάνειες του δωματίου που θα μείνουμε.
  Και φυσικά, κατά την διάρκεια του ταξιδιού, εφόσον μετακινηθούμε με κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς (πλοίο, αεροπλάνο, τρένο) για υγιεινή καθαριότητα χρησιμοποιούμε υγρά πανάκια καθαρισμού, προτού ακουμπήσουμε επιφάνειες όπως τραπεζάκια, ηλεκτρονικά παιγνίδια, πόμολα τουαλέτας.


Επισήμανση: Πάντα ελέγχουμε την ετικέτα του προϊόντος για τη συμβατότητά του με τις επιφάνειες που θέλουμε να καθαρίσουμε και να απολυμάνουμε.
Στην περίπτωση επιφανειών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, καλό είναι, μετά την απολύμανση της επιφάνειας, να ξεβγάλουμε με ένα καθαρό πανί με νερό.