Συνέντευξη στον Δημήτρη Καραγιώργο

Σταδιακή απορρόφηση των υπηρεσιών Υγείας των Ταμείων, ρεαλιστική εφαρμογή του ‘οικογενειακού γιατρού’ και πλήρη ανάπτυξη αστικών Κέντρων Υγείας, θα προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την πρωτοβάθμια φροντίδα. ‘Η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας αποτελεί τον πυλώνα του νέου ΕΣΥ’, τονίζει σε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στο ‘IATRONET’ ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Αναφερόμενος στα προβλήματα του χώρου, ο υπουργός κάνει λόγο για ασυμμετρία στην πληροφόρηση και προκλητή ζήτηση υπηρεσιών, τα οποία οδηγούν το σύστημα σε στρεβλώσεις. Τάσσεται υπέρ της συνεργασίας με ιδιώτες, προαναγγέλλοντας την ανέγερση τριών νοσοκομείων συνολικής δυναμικότητας άνω των 1.000 κλινών, με σύμπραξη δημόσιου - ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Για την κάλυψη των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό, ο κ. Αβραμόπουλος εκτιμά ότι απαιτούνται συνολικά τουλάχιστον 20.000 προσλήψεις. Σημειώνει ότι 1.826 μόνιμοι νοσηλευτές έχουν ήδη πάρει ‘φύλλο πορείας’ προς τα νοσοκομεία, ενώ 2.000 ακόμη θέσεις δρομολογούνται μέσω ΑΣΕΠ και θα ολοκληρωθούν μέχρι το καλοκαίρι. Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Ο χώρος της Υγείας έχει χαρακτηριστεί από αρκετούς σαν ‘ναρκοπέδιο’, λόγω των μεγάλων και περίπλοκων προβλημάτων του. Συμφωνείτε με αυτή την εκτίμηση;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για εμάς, ο χώρος της Υγείας, χώρος ιδιαίτερης ευαισθησίας και ενδιαφέροντος, κάθε άλλο παρά ως ναρκοπέδιο αντιμετωπίζεται, καθώς αποτελεί προνομιακό πεδίο για την ανάδειξη της προσφοράς στον πολίτη, ο οποίος συναντιέται με τους οργανωμένους μηχανισμούς της πολιτείας, στην πιο ευαίσθητη στιγμή της ζωής του. Είναι αλήθεια, πως λόγω ορισμένων εγγενών λειτουργικών χαρακτηριστικών του τομέα παροχής υπηρεσιών Υγείας, όπως η ασυμμετρία στην πληροφόρηση και η προκλητή ζήτηση, ο χώρος παρουσιάζει κάποιες στρεβλώσεις.

Όταν έχεις να διαχειριστείς ένα τοπίο, στο οποίο η αδιαφάνεια αποτελούσε σχεδόν καθημερινότητα, είναι πολύ φυσικό να χρειάζεσαι τον απαραίτητο τρόπο και χρόνο για να διαγνώσεις, για να χρησιμοποιήσω και τη σχετική ορολογία, την ασθένεια.Ο τρόπος σκέψης που είχε εμπεδωθεί τα τελευταία χρόνια στην Υγεία αλλά και σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας, ήταν αυτός της ήσσονος προσπάθειας και του εύκολου κέρδους. Ο τομέας της Υγείας, αντί να συμπυκνώνει το νόημα και το ηθικό περιεχόμενο της προσφοράς στους πολίτες, έμαθε να ζει εις βάρος του πολίτη. Σε αυτόν τον χώρο, οι πολιτικές του Υπουργείου μας κινούνται με γνώμονα την προσφορά στον άνθρωπο και την κοινωνία και γι’ αυτό δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε.

Ποια είναι για σας η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζετε ως Υπουργός Υγείας;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η υγεία είναι το πιο πολύτιμο πολιτικό και κοινωνικό αγαθό. Μας αφορά όλους. Αφορά τα ατομικά και πολιτισμικά δικαιώματα στην παγκόσμια εποχή,το μέλλον των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, την ασφάλεια της χώρας μας, τη διανομή του κοινωνικού πλεονάσματος, τον τρόπο ζωής μας, τη δομή και την μορφή των γειτονιών μας, το αύριο των παιδιών μας και της κοινωνίας μας. Η στιγμή έφτασε, για να αναλογισθούμε τις ευθύνες μας συνολικά ως κοινωνία και να προχωρήσουμε στην σύνταξη συγκεκριμένου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τηνΥγεία με ορίζοντα το 2020, που θα αποτελεί τη δέσμευσή μας απέναντι στον πολίτη.

Η στιγμή έφτασε, για να προχωρήσουμε δυναμικά στο νοικοκύρεμα, στον εξορθολογισμό, στη συστράτευση όλων όσων μπορούν να προσφέρουν για το αύριο της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας στη χώρα μας.Αυτή είναι για εμάς η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε. Η σύνθεση όλων των παραγωγικών δυνάμεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με στόχο τη διαρκή προσφορά στον άνθρωπο και την κοινωνία. Η προσπάθεια για τη διαμόρφωση ενός συνολικού πολιτισμού Υγείας και ενός μέλλοντος υγιούς και κοινωνικά αλληλέγγυου.

Ποιες είναι οι θεσμικές παρεμβάσεις που αναμένεται να κάνετε στο προσεχές διάστημα και ποιο το κριτήριο για την επιλογή τους;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η Νέα Εθνική Στρατηγική για την Υγεία και την Κοινωνική Φροντίδα δεν μπορεί να αποτελέσει μόνο μία σειρά από διορθωτικές παρεμβάσεις. Οι καιροί και η κοινωνία δεν μας επιτρέπουν πλέον συμβιβασμούς. Το σύστημα αγγίζει πλέον τα όριά του. Η Νέα Εθνική Στρατηγική είναι στην ουσία η επανίδρυση του ΕΣΥ. Προχωρούμε νομοθετικά στην αναδιοργάνωση του υφιστάμενου σπάταλου συστήματος προμηθειών, στην οργάνωση και λειτουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που προλαβαίνει τη νόσο και φέρνει τις υπηρεσίες υγείας κοντά στον πολίτη.Το νέο Εθνικό δόγμα για την υγεία βασίζεται σε τρεις στρατηγικούς άξονες:

  • Διαφάνεια Στη λειτουργία του συστήματος,
  • Οικονομία Στη διαχείριση των πόρων
  • Ανθρωποκεντρικός πολιτισμός Στην προσφορά υπηρεσιών.

Σε αυτή μας την προσπάθεια δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η υπόθεση της υγείας και της κοινωνικής αλληλεγγύης είναι ζήτημα εθνικό. Για αυτό ακριβώς τον λόγο, η ουσιαστική αλλαγή δεν μπορεί να έρθει με μετωπικές και ανέξοδες συγκρούσεις αλλά στη βάση μίας ευρείας εθνικής συναίνεσης. Το ΕΣΥ αποτελεί εθνική υπόθεση όλων.Και το κριτήριο για κάθε στρατηγική μας επιλογή στον χώρο της Υγείας είναι η διαρκής βελτίωση του επιπέδου των παρεχόμενων Υπηρεσιών Φροντίδας Υγείας στον πολίτη.

Εξαγγείλατε πρόσφατα την κατάθεση νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Προς ποια κατεύθυνση θα κινείται;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η δευτεροβάθμια φροντίδα αποτέλεσε την κεντρική επιλογή όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία 15 χρόνια καιχρηματοδοτήθηκε απρογραμμάτιστα χωρίς να δοθεί έμφαση σε υπηρεσίες και προγράμματα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας με αποτέλεσμα οι μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας να καταντήσουν δορυφόροι των νοσοκομείων χωρίς περιεχόμενο και μέλλον.Σε όλο τον κόσμο, η αποδοτικότητα των συστημάτων βασίζεται στην εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής και όχι στον υδροκεφαλισμό της δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας.

Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αποτελεί τον πυλώνα του ‘νέου’ ΕΣΥ, και με το νέο μας Νομοσχέδιο περνά από την αφάνεια σε πρωταγωνιστικό ρόλο.Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι η ταυτότητα μας για την περίοδο 2007-2013. Σήμερα και για το μέλλον, προωθούμε μία πολιτική ανάπτυξης ενός ολοκληρωμένου δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που καλύπτει τις ανάγκες όλων των πολιτών βελτιώνοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες στις αγροτικές περιοχές και αναπτύσσοντας νέες στις αστικές και ημιαστικές περιοχές.

Η πλήρης ανάπτυξη του δικτύου αστικών κέντρων υγείας, η σταδιακή απορρόφηση των υπηρεσιών υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, η ρεαλιστική εφαρμογή του οικογενειακού γιατρού, αποτελούν μεσοπρόθεσμους στόχους της πολιτικής μας.Στόχος μας είναι η ισχυρή πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τον πολίτη στην πρώτη επαφή του με το σύστημα υγείας.Πιστεύουμε, πως ο πολίτης έχει ανάγκη από σύγχρονες και ευέλικτες δομές Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, εύκολα προσβάσιμες και λειτουργικά ενταγμένες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείων είναι η έλλειψη νοσηλευτικού κυρίως προσωπικού. Τι θα κάνετε προς αυτή την κατεύθυνση;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το ανθρώπινο δυναμικό είναι η ψυχή και το πιο σημαντικό κεφάλαιο για κάθε Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σε ότι αφορά στο νοσηλευτικό προσωπικό, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά κάθε δομής παροχής φροντίδας Υγείας, πράγματι παρατηρούνται ελλείψεις. Οι προσλήψεις 1826 μόνιμων νοσηλευτών που ήδη έχουνε πάρει φύλλο πορείας για τα Νοσοκομεία και άλλων 2000 που δρομολογούνται μέσω ΑΣΕΠ και αναμένεται να ολοκληρωθούν στα μέσα του καλοκαιριού, καθώς και η ενίσχυση των Νοσοκομείων μας με 3000 νοσηλευτές μέσω stages και 1000 ακόμη με οκτάμηνες συμβάσεις, ανακουφίζουν το σύστημα. Δεν επιλύουν όμως οριστικά το πρόβλημα.

Πρώτος εγώ έχω πει πως για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες του τομέα Υγείας χρειάζονται 20.000 νοσηλευτικού προσωπικού. Με δική μας πρωτοβουλία λειτουργεί ήδη εντός του ΑΣΕΠ ειδικό τμήμα το οποίο επεξεργάζεται ταχύρυθμα τις προσλήψεις στην υγεία. Έχουμε ξεμπλοκάρει προσλήψεις που λίμναζαν για χρόνια στα δαιδαλώδη κανάλια της γραφειοκρατίας. Μπορούμε να κάνουμε ένα ακόμη τολμηρό βήμα προς τα εμπρός και με τη συναίνεση όλων μας, να παραμερίσουμε τον γραφειοκρατικό παραλογισμό και να εξαιρέσουμε το νοσηλευτικό προσωπικό από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, τηρώντας όμως με ευλάβεια τα ίδια χαρακτηριστικά και προδιαγραφές.

Ποιο είναι το χρέος των δημόσιων νοσοκομείων; Επίκειται κάποια ρύθμιση από το Υπουργείο Υγείας;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τα νοσοκομεία πρέπει να είναι μελλοντικά αυτοτελή, να έχουν την ευθύνη της οικονομικής διαχείρισης, την ευθύνη της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού και οι διοικήσεις να αξιολογούνται στη βάση του βαθμού επίτευξης των συγκεκριμένων οικονομικών και λειτουργικών στόχων που έχουν τεθεί από το Υπουργείο. Το Υπουργείο πρέπει να αξιολογεί και να ελέγχει συνεχώς το αποτέλεσμα της διοίκησης. Βασικός Συντελεστής για την επίτευξη της οικονομικής αποδοτικότητας του ΕΣΥ είναι η μεταρρύθμιση στο σύστημα προμηθειών.

Δεν είναι δυνατόν να εφαρμοσθεί αποτελεσματικός έλεγχος της απόδοσης του Συστήματος και των σχετικών ελλειμμάτων, όπου αυτά διαπιστώνονται, αν δεν εκτιμηθούν οι συντελεστές που διαμορφώνουν το κόστος. Η θεμελίωση ενός σύγχρονου συστήματος προμηθειών αποτελεί αναγκαία και ικανή συνθήκη για την υλοποίηση της στρατηγικής μας, μιας στρατηγικής οικονομικής εξυγίανσης και εξοικονόμησης πολύτιμων πόρων για την Υγεία, η οποία προσδιορίζεται στην υποστήριξη της αναπτυξιακής πορείας του ΕΣΥ και εκφράζεται εμπράκτως με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις προμήθειες.

Προχωρούμε με συνέπεια, μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα, στην προώθηση των βαθιών τομών που έχει ανάγκη το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μειώσαμε, με σχετικό Νομοσχέδιο τις πολυέξοδες ΔΥΠΕ από 17 σε 7, εξοικονομώντας 500 εκ. ευρώ τα οποία μπορούν να διατεθούν για την κάλυψη των αναγκών του συστήματος. Δε διστάζουμε να συγκρουστούμε με την αδιαφάνεια αλλά και την αδιαφορία. Μηδενική ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς, όπου αυτά κάνουν την εμφάνισή τους και αλλαγή νοοτροπιών του παρελθόντος, που ήθελαν τον πολίτη εγκλωβισμένο σε ένα απρόσωπο, νοσοκομειακό σύστημα Υγείας. Με τον άνθρωπο στη σκέψη και στην καρδιά μας και την κοινωνία οδηγό, αλλάζουμε το τοπίο στην Υγεία.

Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας λειτουργεί συμπληρωματικά προς το δημόσιο. Σε τι επίπεδο βρίσκονται σήμερα οι σχέσεις μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επεξεργάζεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αξιοποίησης των σύγχρονων χρηματοοικονομικών εργαλείων με την μέθοδο των συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα. Στόχος των δράσεων αποτελεί η υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής, τα οποία βελτιώνουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών και προωθούν την ορθολογική διαχείριση των πόρων του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα το Υπουργείο προωθεί την ανέγερση των Νοσοκομείων Παιδιατρικού Θεσσαλονίκης, Ογκολογικού Θεσσαλονίκης και Γενικού Νοσοκομείου της Κω συνολικής δυναμικότητας 1020 νοσοκομειακών κλινών. Σε στάδιο ολοκλήρωσης της μελέτης βρίσκεται η ανέγερση νέας σύγχρονης νοσοκομειακής μονάδας στην Ανατολική Αττική για την αποτελεσματική κάλυψη των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών υγείας του πληθυσμού της συγκεκριμένης περιοχής.

Αποτελεί στρατηγική μας να στηρίξουμε, παράλληλα με την αναβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, που είναι και ο βασικός πυλώνας του τομέα της Υγείας στη χώρα μας, και τις πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα. Εξάλλου, είναι γνωστό και παραδεκτό στον κόσμο ολόκληρο, ότι η άμιλλα ανάμεσα στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα μόνο καλά φέρνει, γιατί συμβάλλει στην αμοιβαία βελτίωση και των προσπαθειών και των παρεχόμενων υπηρεσιών. Με τελικό μας στόχο τη σύνθεση όλων των δυνατοτήτων για τη βελτίωση της παρεχόμενης ιατρικής περίθαλψης στον πολίτη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν