Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Φίλιππο Ζάχαρη

Ποια τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νεφροπαθείς; 

Ένα σοβαρό ζήτημα είναι το οικονομικό. Έχουν αρχίσει να πληρώνουν κάποια φάρμακα (όχι συμμετοχή, γιατί αυτή είναι μηδενική), την διαφορά του πρωτότυπου από το γενόσημο, που είναι αρκετά σημαντική μερικές φορές. Επίσης αργούν να τους καταβληθούν τα οδοιπορικά λόγω της συχνότητας των διαδρομών που κάνουν δύο φορές μέρα την ημέρα (μέρα παρά μέρα) στην ομάδα τεχητού νεφρού. Μάλιστα, η καθυστέρηση καμιά φορά φτάνει τους τρείς έως πέντε μήνες. Αργούν επίσης να τους δώσουν και κάποια αναλώσιμα που έχουν αγοράσει και πρέπει να τους επιστραφούν από τον ΕΟΠΥΥ. Αργούν επίσης και κάποια άλλα υλικά.

Πόσοι είναι συνολικά οι νεφροπαθείς στην χώρα;

Είναι γύρω στις 10.000, οι 5.200 από αυτούς στον ιδιωτικό, και οι 4.700 στον δημόσιο τομέα.

Η πρόσβασή τους στις υπηρεσίες υγείας είναι δύσκολη;

Η πρόσβαση στην μονάδα τεχνητού νεφρού δεν είναι δύσκολη. Δύσκολη είναι στο Δημόσιο που είναι πλήρες. Γαι τις υπηρεσίες υγείας πάντως η πρόσβαση είναι πράγματι δύσκολη. Οι όποιες αλλαγές, πιστεύω, γίνονται άκαιρα. Για παράδειγμα, η αλλαγή του υπουργού θα φέρει και άλλες αλλαγές. Το κυριότερο είναι ότι ο κόσμος αισθάνεται ανασφάλεια.

Ποια είναι η θέση του Συνδέσμου αναφορικά με τον ΕΟΠΥΥ και τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ); Το προβλήματα, όπως μαθαίνουμε, είναι σοβαρά. 

Υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα διότι η έλλειψη των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ ή το να φύγουν τα φάρμακα από εκεί και να πάνε στον ιδιωτικό τομέα, για εμάς είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Έχουμε παρατηρήσει πολλές φορές ότι δημιουργούνται τεχνητές ελλείψεις φαρμάκων - και ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα οι παράλληλες εξαγωγές κάνουν αυτό το πράγμα. Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ πρέπει όχι μόνο να διατηρηθούν αλλά και να ενισχυθούν. Το να ζητηθεί, για παράδειγμα, ένα φάρμακο που κοστίζει 2.000 ευρώ και να πρέπει ο φαρμακοποιός να το πληρώσει από την τσέπη του, να το προμηθευτεί και να το δώσει στον ασθενή , εισπράττοντας τα χρήματα τέσσερις και πέντε μήνες μετά από τον ΕΟΠΥΥ και με κέρδος 2,5%, αυτό νομίζω δεν συμφέρει κανέναν, παρά μόνο αυτούς που σκοπεύουν να κάνουν αυτή την δουλειά. 

Σε δήλωση του Συνδέσμου σας αναφέρεστε συγκεκριμένα για τις επιλογές στα φίλτρα αιμοκάθαρσης που έχουν θορυβήσει την κοινότητα των βαριά χρόνιων αιμοκαθαρόμενων νεφροπαθών και την ιατρική κοινότητα που υπηρετεί την αιμοκάθαρση. Εξηγήστε μας τι συμβαίνει.

Αυτή είναι μια πολύ περίεργη ιστορία. Ενώ αποφάσισε ο γιατρός ποιο φίλτρο πρέπει να πάρει και ενώ υπάρχει Τιμή Παρατηρητηρίου που την καθόρισε το Υπουργείο, ξαφνικά κάνουν μειοδοτικούς διαγωνισμούς, τα λεγόμενα call-offs, όπου όποιος δώσει την χαμηλότερη τιμή - έστω και 10 λεπτά - παίρνει όλα τα φίλτρα. Ορισμένα νοσοκομεία ενώ έπαιρναν για ένα μήνα φίλτρα, ξαφνικά παίρνουν για έξι μήνες. Τα φίλτρα αυτά είναι αμφιβόλου ποιότητας, και έχουν δημιουργήσει πολλές παρενέργειες, Παρά την επιμονή μας, παρά την πρόθεση του πρώην υπουργού Υγείας, κ. Γεωργιάδη για να γίνει η διαδικασία αυτή όπως γινόταν παλιά, δυστυχώς ο κος Γιάνναρης δεν δέχεται να το κάνει και εξακολουθεί να επιμένει να παίρνει το φθηνότερο. Δεν είναι θέμα κέρδους για το κράτος, καθώς η διαφορά είναι μηδαμινή (από 5 έως 20 λεπτά) αλλά το κυριότερο: ένα φίλτρο από αυτά δεν βγάζει ποτέ μια αιμοκάθαρση, άρα χρειάζεται και δεύτερο. Το κράτος έχει ζημιά αλλά δεν θέλουν να το καταλάβουν. Και επειδή είναι μόνο στον δημόσιο τομέα αυτό το πράγμα, πρέπει κάποιος επιθεωρητής να δει αν αυτά τα φίλτρα κοστίζουν συνολικά λιγότερο ή περισσότερο από το αναμενόμενο.

Σε γενικές γραμμές είστε ευχαριστημένοι από το Υπουργείο Υγείας; Τι ζητάτε από αυτό; 

Το υπουργείο εφαρμόζει τις πολιτικές της κυβέρνησης αλλά σύμφωνα με το πνεύμα του εκάστοτε υπουργού. Εμείς δεν ζητήσαμε ο υπουργός να αλλάξει την κυβερνητική πολιτική. Ο υπουργός όμως πρέπει να συνεργάζεται με τους φορείς, όπως έκανε ο Άδωνις Γεωργιάδης, για την πρόληψη των παρενεργειών. Το θέμα της λίστας των φαρμάκων, το θέμα των φίλτρων, το θέμα της συνταγογράφησης και του πλαφόν, όλα αυτά προκάλεσαν παρενέργειες. Όμως ο πρώην υπουργός ήταν δίπλα και προσπαθούσε ώστε να διορθωθούν αυτές οι παρενέργειες. Δυστυχώς η τωρινή ηγεσία δεν θέλει ούτε καν να μας ακούσει. 

Πως συμπαρίσταται ο Σύνδεσμός σας στα άτομα που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα υγείας; 

Δυστυχώς λόγω της έλλειψης πληροφόρησης ο Σύνδεσμος είναι ο κυματοθραύστης και ο αποδέκτης όλων των παραπόνων όχι μόνο των ασθενών αλλά και των γιατρών, των κλινικών, των προμηθευτών. Παρεμβαίνει στα νοσοκομεία, στις κλινικές,έχουμε σύμβουλό μας στην Νεφρολογική Εταιρεία η οποία είναι πάντα δίπλα μας, εγώ προσωπικά είμαι μέλος του Δ.Σ του ΕΟΠΥΥ και μέσα από εκεί προσπαθούμε και επεμβαίνουμε αναφορικά με τις παροχές υγείας όχι μόνο για τους νεφροπαθείς αλλά και άλλους ασθενείς. 

Πέστε μας με λίγα λόγια τι πιστεύετε ότι θα έπρεπε να γίνεται για την σωστή μεταχείριση των νεφροπαθών;

Θέλουμε να έχουμε κάποιο σεβασμό από το κράτος, με δεδομένο ότι όσοι υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή έχουν κάνει μεταμόσχευση έχουν πάνω από 80% αναπηρία. Θέλουμε η φωνή μας να εισακούγεται. Όχι να μας βοηθήσουν, αλλά να βοηθήσουμε όλοι μαζί να λύσουμε τα προβλήματά μας. Δεν ζητάμε πράγματα που έχουν κόστος. Αλλά για αυτά που δεν κοστίζουν αλλά είναι θέμα ταλαιπωρίας και γραφειοκρατίας, απαιτούμε η εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να να είναι ανοιχτή σε συζητήσεις, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Να βάλουμε κάτω τα προβλήματα και να βρούμε λύσεις. 

Απ΄ότι καταλαβαίνουμε, εισπράττετε αδιαφορία από την τωρινή ηγεσία...

Ο κος Βορίδης δείχνει ότι δεν θέλει να συνεργαστεί καθόλου - δεν βλέπει, δεν συναντά κανέναν.

Μήπως είναι ακόμη νωρίς; Μήπως έχει κάποιες άλλες προτάσεις;

Κοιτάξτε: ο υπουργός, πρέπει να παίρνει την πληροφόρηση από τους φορείς γιατί δεν μπορεί να ξέρει απέξω το υπουργείο τα προβλήματα όλων των αναπηριών. Το θέμα είναι βέβαια από που θέλει να λαμβάνει την πληροφόρηση αυτή. Από την καρέκλα του υπουργείου παντως αυτό δεν γίνεται. Ο κος Γεωργιάδης, αφενός άνοιξε εξαρχής τις πόρτες του υπουργείου Υγείας, και αφετέρου ήταν ο πιο ενημερωμένος υπουργός. Ήταν ένας υπουργός που ήθελε να μάθει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Περίπου 1.000 παιδιά στην Ελλάδα κάτω των 16 ετών πάσχουν από Νεανικό Ρευματικό Νόσημα