Της Σοφίας Νέτα

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για όσους πάσχουν από διαβητικό έλκος, όπως δήλωσε στο iatronet ο κ. Τριαντάφυλλος Διδάγγελος, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας Διαβητολογίας ΑΠΘ, Πρόεδρος Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος. Σύμφωνα με τον κ. Διδάγγελο, σήμερα η επιστήμη διαθέτει σύγχρονα εργαλεία και τεχνικές ώστε να θεραπεύσει και να οδηγήσει σε πλήρη επούλωση το διαβητικό έλκος με μεθόδους όπως τα βλαστοκύτταρα, το τεχνητό δέρμα κλπ. Μάλιστα, η μέθοδος των βλαστοκυττάρων έχει εφαρμοστεί με απόλυτη επιτυχία στο πλαίσιο μελέτης στην Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ, με συνέπεια να αποφευχθεί ακρωτηριασμός ασθενή.

Ποιος είναι ο κεντρικός στόχος της επιστημονικής εκδήλωσης "Νευροπάθεια - Διαβητικό πόδι", που διοργανώνει η Διαβητολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος και σε ποιους απευθύνεται;

Από μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ, έχει διαπιστωθεί ότι λιγότεροι από το 1/3 των ειδικών γιατρών διαγιγνώσκουν το πρόβλημα της διαβητικής νευροπάθειας ακόμη και αν αναφέρεται πρόβλημα από τον ασθενή. Κατά συνέπεια χρειάζεται εκπαίδευση και ενημέρωση των γιατρών στα θέματα αυτά.

Να σημειωθεί ότι η διαβητική νευροπάθεια είναι η κυριότερη αιτία σήμερα μη-τραυματικών ακρωτηριασμών παγκοσμίως. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευση στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό LANCET κάθε 30΄΄ πραγματοποιείται ένας ακρωτηριασμός παγκοσμίως. Συνεπώς το πρόβλημα του διαβητικού ποδιού είναι τεράστιο.

Στόχος και σκοπός της ΔΕΒΕ είναι να εκπαιδεύσει και να ενημερώσει τους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και περισσότερο τους γιατρούς, οι οποίοι εμπλέκονται άμεσα στην αντιμετώπιση και θεραπεία της Νευροπάθειας και του Διαβητικού ποδιού. Άλλωστε η αντιμετώπιση είναι δουλειά ομάδας ειδικών γιατρών, όπως διαβητολόγου, χειρουργού, αγγειοχειρουργού, ακτινολόγου, πυρηνικού γιατρού, νοσηλευτή και πολλών άλλων ειδικοτήτων.

Ποιο είναι το θέμα ομιλίας του διακεκριμένου Έλληνα καθηγητή του Πανεπιστημίου Harvard, κ. Βέβε;

Ο κ. Βέβες ασχολείται επί πολλά χρόνια τόσο σε κλινικό όσο και σε ερευνητικό και πειραματικό επίπεδο με το πρόβλημα της ΔΝ και διαβητικού ποδιού. Έχει συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη μεθόδων για την επούλωση του διαβητικού έλκους όπως το τεχνητό δέρμα. Στην ομιλία του θα αναφερθεί σε όλα τα νεότερα δεδομένα, τα οποία αφορούν την θεραπευτική αντιμετώπιση του διαβητικού έλκους, καθώς επίσης και σε όποια θεραπευτική αντιμετώπιση θα προκύψει στο άμεσο μέλλον.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στο διαβητικό πόδι και τι πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη;

Τα προβλήματα στα πόδια των διαβητικών οφείλονται στον αρρύθμιστο διαβήτη. Συνεπώς, τα άτομα με ΣΔ πρέπει πρωταρχικά να έχουν μία πολύ καλή ρύθμιση του σακχάρου του αίματος. Το δεύτερο που πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο είναι το κάπνισμα. Ο συνδυασμός διαβήτη και καπνίσματος είναι ότι χειρότερο για τα πόδια αλλά και για ολόκληρο το σώμα.

Ποια είναι τα όπλα που πρέπει να χρησιμοποιούν οι ασθενείς ώστε να αποφύγουν το διαβητικό έλκος και ποιες οι νέες εξελίξεις στη θεραπεία του;

Η συνεχής παρακολούθηση και επικοινωνία με τον γιατρό, αλλά και η καθημερινή αυτό-παρακολούθηση των ποδιών από το ίδιο το άτομο θα συμβάλλουν στην ανακάλυψη του προβλήματος στην πολύ αρχική του μορφή, όταν και η θεραπευτική αντιμετώπιση μπορεί να είναι και η καλύτερη δυνατή. Έχει αποδειχθεί ότι αυτές οι απλές τεχνικές παρακολούθησης μπορούν να προλάβουν σε σημαντικό βαθμό την εμφάνιση του διαβητικού έλκους.

Επιπρόσθετα, σήμερα διαθέτουμε πολλές μεθόδους, όπως η χορήγηση αυξητικών παραγόντων, βλαστικών κυττάρων και άλλων τεχνικών, με τη βοήθεια των οποίων μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το διαβητικό έλκος. Πολλές από τις τεχνικές αυτές εφαρμόζονται και στη χώρα μας ήδη. Ίσως τα επόμενα χρόνια η εφαρμογή του τεχνητού δέρματος να είναι μία πραγματικότητα.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι πάντοτε η σωστή και έγκαιρη εφαρμογή όλων των τεχνικών που αφορούν την αντιμετώπιση του διαβητικού έλκους.

Ποιες άλλες δράσεις διοργανώνει η ΔΕΒΕ ώστε να ενημερώσει τους πολίτες για τον Σακχαρώδη Διαβήτη;

Στο άμεσο προσεχές μέλλον η ΔΕΒΕ θα διοργανώσει τρείς εκδηλώσεις για το κοινό: στην Κατερίνη 7/6, στην Λαμία 27/9 και την Καστοριά 11/10. Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο του κεντρικού συνεδρίου που πραγματοποιείται στην Θεσσαλονίκη, στις 15/11 θα γίνουν πολλές ενημερωτικές εκδηλώσεις για το κοινό.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου