Εξερευνώντας τα ανθρώπινα όρια, o γιατρός- αθλητής Γεώργιος Ιωάννης Τσιάνος έχει επιχειρήσει επιτυχώς ορισμένες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στον πλανήτη.

Το 2000, διέσχισε κολυμπώντας τη Μάγχη με τον γρηγορότερο χρόνο που καταγράφηκε παγκοσμίως εκείνη τη χρονιά, και την καλύτερη ελληνική επίδοση ως σήμερα.

Το 2004, συμμετείχε στην ελληνική ορειβατική αποστολή “Hellas Everest 2004” ως επιστημονικός σύμβουλος, υπεύθυνος πρώτων βοηθειών και ορειβατικό μέλος, και έγινε ο πρώτος Έλληνας που ανέβηκε στο Έβερεστ από τη βόρεια και επικίνδυνη διαδρομή του Θιβέτ.

Το 2011, με αφετηρία το νοτιότερο σημείο της Πελοποννήσου, κολύμπησε ασταμάτητα έως τις ακτές της Κρήτης, καλύπτοντας τη συγκλονιστική απόσταση των 101 χιλιομέτρων, και έγινε ο πρώτος άνθρωπος στην Ιστορία που κατόρθωσε να διασχίσει κολυμπώντας το ανοιχτό Αιγαίο Πέλαγος.

Τον Απρίλιο του 2015, ολοκλήρωσε τον Marathon des Sables, έναν από τους πιο αντίξοους υπερμαραθώνιους, στην έρημο Σαχάρα. Ο Marathon des Sables, διάρκειας επτά ημερών, χαρακτηρίζεται από το Discovery Channel ως o σκληρότερος αγώνας δρόμου στη γη.

Ιατρός και αθλητής. Ποια είναι η σχέση έρευνας- ιατρικής και αθλητισμού;

Οι γνώσεις και η πρακτική μου εξειδίκευση, μία εκ των οποίων είναι πάνω σε θέματα ιατρικής φυσιολογίας και ανταπόκρισης του ανθρώπινου οργανισμού κάτω από αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες, ήταν ανέκαθεν αρωγός στα εγχειρήματα που έκανα, καθώς ο ανθρώπινος οργανισμός υποβάλλεται σε καταστάσεις για τις οποίες, απλώς, δεν είναι φτιαγμένος. Άρα λοιπόν, η πλήρης κατανόηση για το πότε και το πώς αντιδρά ο οργανισμός και τι πρέπει κάποιος να κάνει, είναι πληροφορία και γνώση απαραίτητη για την επιβίωση και τελικώς για την ασφαλή έκβαση της κάθε προσπάθειας. Ενδεικτικά, και μόνο περιεκτικά, στην ανάβαση στο Έβερεστ κυριαρχεί το υψηλό υψόμετρο, και συνεπώς λόγω έλλειψης οξυγόνου το μυαλό και το σώμα υπολειτουργούν, και στον διάπλου της Μάγχης, τα παγωμένα νερά έχουν ως επακόλουθο την υποθερμία με σοβαρές επιπτώσεις τόσο στο ίδιο το έργο της κολύμβησης όσο και στη διαύγεια του μυαλού.

Πρόσφατα πήρατε μέρος στον υπερ- μαραθώνιο της ερήμου Σαχάρας, Marathon des Sables. Ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε σε αυτή την, διαδρομή;

Μοναδική εμπειρία. Η αλήθεια είναι ότι οι περιβαλλοντικές συνθήκες ήταν σκληρές και οι επιπτώσεις στο σώμα μου επίπονες και εντελώς διαφορετικές -εάν πρέπει να τις συγκρίνω με εκείνες των προηγούμενων εγχειρημάτων μου. Ένα αφιλόξενο περιβάλλον με ακραίες θερμοκρασίες- 52 βαθμούς κατά τη διάρκεια της ημέρας και μέχρι μόλις 5 τη νύχτα- δυνατές και επίμονες αμμοθύελλες, δύσκολα περάσματα με εναλλαγές από το βραχώδες έδαφος στις αχανείς και αμμώδεις επιφάνειες, διαδρομές με έντονες κλίσεις και τα χιλιόμετρα πολλά. Αναφέρω κάποια από τα αναπόφευκτα δεινά, όπως αυτό της αφυδάτωσης, της ηλίασης, των εγκαυμάτων, των ανοιχτών πληγών στα πέλματα, των μυοσκελετικών τραυματισμών στα γόνατα και τους μηρούς. Δεν γίνεται να μην αναφέρω ότι όλα αυτά είχαν και μεγάλη επιρροή στην ψυχολογία μου, η οποία ομολογώ ότι κάποιες στιγμές με πήγε σε «σκοτεινά» μονοπάτια.

Επιστημονική συνεργασία στον Marathon des Sables

Κατά τη διάρκεια του εγχειρήματος στη Σαχάρα, σε συνεργασία με τον επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAME Lab στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, επιστήμονα και ακαδημαϊκό Δρ Αντρέα Φλουρή, μελετήσαμε την απόδοση του ανθρώπινου οργανισμού κάτω από τις αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες της ερήμου, τις προσαρμογές της ανθρώπινης φυσιολογίας πριν και κατά τη διάρκεια της έκθεσης στο συγκεκριμένο περιβάλλον, και σε ό,τι αφορά μετά το εγχείρημα, την αντιμετώπιση των αναπόφευκτων ιατρικών προβλημάτων. Η ποιότητα αλλά και ο όγκος των επιστημονικών δεδομένων που συλλέχθηκαν θα είναι τα πρώτα τέτοιου είδους στη διεθνή βιβλιογραφία, με απώτερο σκοπό να μπορέσουν να βοηθήσουν και άλλους αθλητές, αλλά και να προασπίσουν την υγεία ανθρώπων σε μελλοντικές αποστολές ή ακόμα και κατά τη διάρκεια παραμονής ή εργασίας τους σε ακραία και αντίστοιχα περιβάλλοντα ανά τον κόσμο.

Λίγα λόγια για τον ιατρό, Eξειδικευμένο Φυσιολόγο στις Αντίξοες Περιβαλλοντικές Συνθήκες

Ο Γεώργιος - Ιωάννης Τσιάνος σπούδασε Ανθρώπινη Φυσιολογία στο πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια των Η.Π.Α, και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Ανθρώπινη Ιατρική Φυσιολογία σε Αντίξοες Περιβαλλοντικές Συνθήκες στο King’s College του Λονδίνου.

Το διδακτορικό του τίτλο απέκτησε στη Σκοτία από το πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και εξειδικεύτηκε στην Ανθρώπινη Ιατρική Φυσιολογία στο υψόμετρο και το ψύχος έχοντας ολοκληρώσει ερευνητικό έργο στα βουνά της Σκοτίας, των ευρωπαϊκών Άλπεων και των Ιμαλαΐων στην Ασία. Επέστρεψε στην Ελλάδα με προορισμό το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων όπου ολοκλήρωσε σπουδές και στην Ιατρική σχολή. Παράλληλα εκπαιδεύτηκε σε νοσοκομεία παίδων και ενηλίκων στη Νότιο Αφρική και τις H.Π.A.

Στη συνέχεια επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο και εργάστηκε στο Fort Wlliam στα Highlands της Σκοτίας, στο Εδιμβούργο, και στο Λίνκολν της Αγγλίας. Έχει εργαστεί στους τομείς της Γενικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Τραύματος, Επειγόντων Περιστατικών και Γενικής Ιατρικής. 

Απασχολείται δυναμικά και έχει πιστοποιηθεί στην Ταξιδιωτική Ιατρική και Ιατρική Αποστολών, και παράλληλα με τα ιατρικά του καθήκοντα, διατηρεί το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή του στον Ερευνητικό Τομέα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Συμβουλές προστασίας από την αφρικανική σκόνη
7 σοβαρές στρεβλώσεις που προκάλεσαν τα απογευματινά χειρουργεία
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης