Της Άννας Παπαδομαρκάκη

Η έμφαση στην έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων και οι συνεχείς επενδύσεις στον τομέα αυτόν, έδωσαν ένα έντονο εξαγωγικό προφίλ στην αμιγώς ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία Pharmathen, αλλά και τη βράβευση στον πρόεδρο κ.

Βασίλη Κάτσο, ως ‘Έλληνα επιχειρηματία της χρονιάς’, από την Ernst & Young.

Οι αλλαγές στη Pharmathen είναι πλέον ένα καθημερινό φαινόμενο, καθώς το επενδυτικό πλάνο της εταιρίας είναι υπό εξέλιξη και έχει να δώσει ως το τέλος του έτους την πλήρη λειτουργία ενός νέου εργοστασίου στις Σάπες Ροδόπης, την έγκριση ενός πρωτοτύπου σκευάσματος μέσω της Ιταλικής Recordati, καθώς και την κυκλοφορία άλλων πέντε νέων γενοσήμων φαρμάκων.

Η παραγωγή της εταιρίας, δεν αφορά μόνο την ελληνική αγορά, αφού το 70% των εσόδων της επιχείρησης προέρχονται από την εξαγωγική της δραστηριότητα. Ως αποτέλεσμα, στην εταιρία απασχολούνται 570 άτομα, εκ των οποίων τα 100, στο ερευνητικό τμήμα της.

Ο πρόεδρος της Pharmathen κ. Βασίλης Κάτσος, μιλώντας στο Iatronet, τόνισε πως στόχος της εταιρίας είναι να λανσάρει κάθε χρόνο 10 καινούρια προϊόντα, συνήθως γενόσημα. Μέχρι στιγμής το portfolio της εταιρίας, διαθέτει περίπου 50 σκευάσματα.

‘Η ιδιαιτερότητα των σκευασμάτων αυτών,’ είπε ο κ. Κάτσος, ‘είναι ότι τεχνικά, είναι δύσκολο να παρασκευαστούν, σε διεθνές επίπεδο. Για το λόγο αυτό, η Pharmathen έχει πετύχει την έκδοση 26 διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, σε ότι αφορά τη μέθοδο παραγωγής τους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα αντιγραφής της μεθόδου.

Τα διπλώματα αυτά, έχουν αναπτυχθεί την τελευταία πενταετία, ενώ υπό σχεδιασμό βρίσκονται 15 νέες μέθοδοι’.

Πρόσθεσε ότι τα φάρμακα που διαθέτει η εταιρία του αφορούν κυρίως το κεντρικό νευρικό σύστημα για τις νόσους Alzheimer και Parkinson, αντικαταθλιπτικά, ορθοπεδικά, καρδιολογικά, γυναικολογικά, δερματολογικά, ουρολογικά, αντιδιαβητικά, φάρμακα για οστεοπόρωση, ενέσιμα νοσοκομειακά αντιβιοτικά και λίγα εξειδικευμένα που αφορούν την εγκεφαλική αιμορραγία και αναισθητικά.

Όσο για τις μορφές των φαρμάκων, είναι καθετοποιημένη η παραγωγή για την παρασκευή δισκίων και καψουλών, καθώς και ενέσιμων προϊόντων όπου η διάθεση μπορεί να είναι είτε ταχεία, είτε βραδείας αποδέσμευσης, καθώς επίσης μπορούν να είναι και στοχευμένης δράσης, όπου το φάρμακο εντοπίζει το σημείο στο οποίο πρέπει να δράσει.

Παραγωγικές επενδύσεις

Οι παραγωγικές μονάδες της Pharmathen βρίσκονται στην Παλλήνη και το Πικέρμι, ενώ υπό ολοκλήρωση βρίσκεται το εργοστάσιο στις Σάπες Ροδόπης, μια επένδυση που έφθασε τα 40 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Κάτσο, πρόκειται για τη μεγαλύτερη παραγωγική μονάδα της χώρας, αλλά και της περιοχής των Βαλκανίων, καθώς οι στεγασμένοι χώροι του φθάνουν τις 17.000 τ.μ.

Η δημιουργία του σχεδιάστηκε για να καλύψει τις παραγωγικές ανάγκες της εταιρίας, μέσω υπογεγραμμένων συμβολαίων στη διεθνή αγορά, καθώς η εταιρία διαθέτει τα φάρμακά της σε 84 χώρες.

‘Στόχος μας, είναι η ενίσχυση της θέσης μας στην Ευρώπη’, είπε ο κ. Κάτσος και συνέχισε: ‘ήδη εξάγουμε σε 84 χώρες, το 70% του κύκλου εργασιών μας προέρχεται από τις εξαγωγές, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων στρέφεται προς την Ευρώπη και τον Καναδά.

Με τη λειτουργία του εργοστασίου στις Σάπες, θα ενισχυθεί και η παρουσία μας στις ΗΠΑ’.

Το πρώτο κτίριο στις Σάπες, ήδη ξεκίνησε να λειτουργεί, μετά τη διαπίστευσή του από τον ΕΟΦ. Η πλήρης παράδοσή του θα γίνει στο τέλος Ιουλίου και η πλήρης διαπίστευσή του από τον ΕΟΦ, το FDA και τους λοιπούς ευρωπαϊκούς οργανισμούς πιστοποίησης (ανά χώρα ξεχωριστά γιατί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν χορηγεί διαπιστεύσεις) υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους, πιθανότατα ως το Νοέμβριο.

Το εργοστάσιο στο Πικέρμι, λειτουργεί ως δορυφορικό της παραγωγικής μονάδας στην Παλλήνη, λόγω του περιορισμού των χώρων. Στην Παλλήνη γίνεται η κεντρική παραγωγή χύδην προϊόντων, ενώ το εργοστάσιο στο Πικέρμι λειτουργεί για συσκευασία και logistics.

Στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος της εταιρίας, προβλέπεται ως το τέλος του 2012 η ενίσχυση της μονάδας της Παλλήνης, ώστε να υπάρχει δυνατότητα παραγωγής προϊόντων καινοτόμων μορφών.

Παρουσία στο εξωτερικό

Ο εξαγωγικός προσανατολισμός της Pharmathen, οδήγησε τη διοίκηση της εταιρίας στην επέκτασή της στη Μ. Βρετανία, τις ΗΠΑ και πρόσφατα στην Ινδία, όπου εξαγόρασε ένα ερευνητικό εργαστήριο ανάπτυξης πρώτων υλών.

Η βρετανική θυγατρική είναι το κέντρο της εμπορικής ανάπτυξης της εταιρίας και ακολουθεί η αντίστοιχη των ΗΠΑ, ενώ στο άμεσο μέλλον σχεδιάζεται η εγκατάσταση της Pharmathen και σε δύο ακόμη ευρωπαϊκές χώρες.

‘Ο στόχος μας, είναι η εξαγωγή τεχνογνωσίας, διεθνώς’, τόνισε ο κ. Κάτσος ‘καθώς οι μέθοδοι παραγωγής που διαθέτουμε, στοχεύουν επίσης σε λιγότερες παρενέργειες, προκειμένου να μπορούν ευκολότερα να χορηγούνται ‘δύσκολες’ θεραπείες’.

Σε ότι αφορά τη μονάδα στην Ινδία, ο κ. Κάτσος είπε πως θα υπάρχει συνεργασία με το αντίστοιχο εργαστήριο δραστικών ουσιών στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Και εξηγώντας γιατί στράφηκε στην Ινδία, σημείωσε πως η χώρα μας είναι μικρή, οπότε στόχος ήταν να αντληθεί περισσότερο ερευνητικό δυναμικό, όπου στην Ινδία ήδη υπάρχει, αφού το 60% της κατανάλωσης σε πρώτες ύλες διεθνώς, προέρχεται από εκεί.

Το ερευνητικό εργαστήριο της Αθήνας, θα ασχολείται με τον τρόπο διάθεσης των φαρμάκων και τις φαρμακοτεχνικές μορφές.

Έρευνα και ανάπτυξη

Δεδομένου του ενδιαφέροντος της εταιρίας για την έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων, ο κ. Κάτσος σημείωσε πως από τα 80 εκ. κύκλου εργασιών το 2008, τα 15 εκ. ευρώ διατέθηκαν για έρευνα και ανάπτυξη, ενώ το 2009, υπολογίζεται να ‘κλείσει’ με κύκλο εργασιών της τάξης των 110 εκ.

ευρώ, από τα οποία θα διατεθούν περίπου 18 εκ. ευρώ για έρευνα και ανάπτυξη.

Το σύνολο των κλινικών μελετών είτε για βιοδιαθεσιμότητα, είτε για βιοϊσοδυναμία, διενεργούνται στον Καναδά.

Νέες μέθοδοι και προϊόντα

Σύμφωνα με τον κ. Κάτσο, τα ερευνητικά προγράμματα της εταιρίας, οδήγησαν σε συμφωνία με την Ιταλική Recordati για την κυκλοφορία στην Ευρώπη ενός πρωτοτύπου σκευάσματος στο τέλος του 2010, ενώ άμεσα αναμένεται η Pharmathen να θέσει σε κυκλοφορία πέντε νέα προϊόντα, ένα ειδικό αντιεμετικό, ένα καρδιολογικό, ένα για ανοσοκατασταλτικό για μεταμοσχεύσεις οργάνων, ένα για οστεοπόρωση και ένα για στυτική δυσλειτουργία.

Ιδιαίτερο όμως είναι το ενδιαφέρον της διοίκησης της εταιρίας για ανάπτυξη νέων μεθόδων διάθεσης των φαρμάκων στον ανθρώπινο οργανισμό, προκειμένου να αίρονται σοβαρές παρενέργειες ή να βελτιώνεται η αποτελεσματικότητά του, να μειώνεται η τοξικότητα και τελικά, το φάρμακο να είναι πιο ασφαλές και καλύτερα ανεκτό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management