Ερώτηση:

Προς τους Υπουργούς
- Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
- Οικονομικών

Θέμα: Διακοπή κάλυψης ασθενών με μεσογειακή αναιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο από τον ΟΠΑΔ

Με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) διέκοψε από τον Απρίλιο του 2009 την αποπληρωμή των αναλωσίμων ιατρικών υλικών αποσιδήρωσης, δηλαδή σύριγγες, 'πεταλούδες', καθετήρες κ.ά., τα οποία είναι απαραίτητα για την καθημερινή θεραπεία των ασθενών με μεσογειακή αναιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο.

Η οικονομική αφαίμαξη για κάθε έναν από τους περισσότερους από 1.000 θαλασσαιμικούς ασθενείς του ΟΠΑΔ φθάνει κατά μέσο όρο τα1.000 ευρώ μηνιαίως.

Επιπλέον, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας κ. Β. Δήμος, πολλές μονάδες μεσογειακής αναιμίας και δρεπανοκυτταρικής νόσου, οι οποίες δέχονται καθημερινά εκατοντάδες ασθενείς στα νοσοκομεία της χώρας λειτουργούν με τεράστια προβλήματα και πολύ κάτω από τα όρια ασφαλείας.

Ο ίδιος επεσήμανε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τις περιπτώσεις των μονάδων που λειτουργούν στο Γενικό Κρατικό Αθήνας, στην οποία πραγματοποιούνται μεταγγίσεις αίματος χωρίς παρουσία γιατρού, στο νοσοκομείο Άρτας, η οποία δεν διαθέτει καν γιατρό, και στο "Ιπποκράτειο" της Αθήνας, όπου οι μεταγγίσεις των 150 θαλασσαιμικών ασθενών πραγματοποιούνται στο υπόγειο του νοσοκομείου, χωρίς φυσικό φως και αερισμό.

Η ΕΟΘΑ έχει ενημερώσει εγγράφως από τις 16 Φεβρουαρίου 2010 τον γενικό γραμματέα Δημοσίας Υγείας για το θέμα των μονάδων. Η Ομοσπονδία ζητεί από τον Αντ. Δημόπουλο την πλήρη εφαρμογή του σχετικού θεσμικού πλαισίου (ΦΕΚ Β' 2267/28-11-2007) και σημειώνει μεταξύ άλλων στο έγγραφό της: 'Το θεσμικό πλαίσιο, μεταξύ των άλλων, προβλέπει τον αριθμό του προσωπικού ανάλογα με τον αριθμό των ασθενών που παρακολουθούνται, τον τρόπο εφημεριών των γιατρών της μονάδας, τις τεχνικές προδιαγραφές και την υλικοτεχνική υποδομή των μονάδων, καθώς και τη δημιουργία μονάδων εικοσιτετράωρης ετοιμότητας ανά περιφέρεια για την αντιμετώπιση των εκτάκτων περιστατικών.

Δυστυχώς, όμως, δεν έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή του, με αποτέλεσμα πολλές μονάδες μεσογειακής αναιμίας να υπολειτουργούν και η περίθαλψη των θαλασσαιμικών να είναι ελλιπής'.
Δεδομένης και της μεγάλης μείωσης την οποία υφίστανται τα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων, ασφαλισμένων του ΟΠΑΔ, καθώς και τις γενικότερες περικοπές που αναμένονται για την υγειονομική περίθαλψη, την ασφάλιση και την υγεία,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

  • Θα προχωρήσουν στην κατάργηση της εγκυκλίου και στην αποπληρωμή των αναλωσίμων ιατρικών υλικών αποσιδήρωσης;
  • Σε ποιες ενέργειες θα προβούν για την εφαρμογή του νομικού πλαισίου και την πλήρη και ασφαλή λειτουργία των μονάδων μεσογειακής αναιμίας σε όλη την Ελλάδα και με ποιο χρονοδιάγραμμα;


Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτρης Παπαδημούλης

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα βήματα την ημέρα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν γενετική προδιάθεση για να αποφύγουν την παχυσαρκία [μελέτη]
Καταδικάστηκαν ιδιοκτήτες Γηροκομείου για τον θάνατο 66χρονου τετραπληγικού
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;