Επίκαιρη Ερώτηση
Προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο

Θέμα: «ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ»

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση για τον «Κατάλογο παθήσεων, τα φάρμακα των οποίων χορηγούνται με μειωμένη ή μηδενική συμμετοχή του ασφαλισμένου» (ΦΕΚ Β’, 2883/26-10-2012) η «Μεσογειακή Αναιμία, Δρεπανοκυτταρική και Μικροδρεπανοκυτταρική Αναιμία, ομόζυγη Δρεπανοκυτταρική Αναιμία, εντάσσονται στην κατηγορία Β’ όπου προβλέπεται μηδενική συμμετοχή για τους πάσχοντες».

Παρόλα αυτά, υπάρχει η επισήμανση ότι «η μειωμένη ή μηδενική συμμετοχή αφορά αποκλειστικά και αυστηρά μόνο τα φαρμακευτικά σκευάσματα που αφορούν τη θεραπεία και αντιμετώπιση των αντίστοιχων ως ανωτέρω συγκεκριμένων παθήσεων».

Όμως, όπως είναι ευρέως γνωστό, δεν έχει βρεθεί ακόμη φάρμακο για τη θεραπεία και την αντιμετώπιση της Θαλασσαιμίας, μιας πολυσυστηματικής νόσου με πολλές επιπλοκές. Επομένως, οι πάσχοντες αναγκάζονται να λαμβάνουν αρκετά φάρμακα και σκευάσματα για να μπορούν να αντιμετωπίζουν τις λοιμώξεις, ανοσολογικές και ορμονικές διαταραχές, υπογοναδισμό, διαβήτη, θυρεοειδή, οστεοπόρωση, προβλήματα γονιμότητας, καρδιολογικά προβλήματα, πνευμονική υπέρταση, ηπατίτιδα, κ.λ.π., για τη θεραπεία των οποίων χρειάζονται τα ενδεδειγμένα φάρμακα που συμπεριλαμβάνονται στην Αρνητική λίστα.

Οι πάσχοντες από Θαλασσαιμία (Μεσογειακή Αναιμία) και Δρεπανοκυτταρική νόσο καλούνται πλέον να πληρώσουν το 100% του κόστους στα φάρμακα της Αρνητικής Λίστας, το 25% στα φάρμακα της Θετικής Λίστας, το 15% στις εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ, τα αναλώσιμα υλικά της αποσιδήρωσης, καθώς και ένα μεγάλο μέρος των δαπανών μετακίνησης για τις μεταγγίσεις αίματος.

Κατόπιν όλων αυτών,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Προτίθεται να δώσει στους πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία το δικαίωμα μηδενικής συμμετοχής σε όλα τα φάρμακα της Θετικής Λίστας;
2. Προτίθεται να επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς, που έδινε στους πάσχοντες το δικαίωμα εξαίρεσης στα φάρμακα όλων των επιπλοκών της πολυσυστηματικής νόσου και τα οποία περιλαμβάνονται στην Αρνητική λίστα;

Ο ερωτών βουλευτής


Γεώργιος Κυρίτσης

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα