Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Η υποστελέχωση και αποδόμηση των νοσοκομείων, που προϋπήρχαν της κρίσης, συνδυάστηκαν την τελευταία πενταετία με συγχωνεύσεις, κλείσιμο δημόσιων δομών και κλινικών, παραπέρα επίθεση στην ΠΦΥ. Την πολιτική αυτή - στρατηγική κατεύθυνση της Ε.Ε. για την Υγεία - συνεχίζει και η σημερινή συγκυβέρνηση με στόχο την εξοικονόμηση κρατικών κονδυλίων για να συνεχίζονται οι πληρωμές στους δανειστές και νέες επιδοτήσεις στους επιχει¬ρη¬ματικούς ομίλους, την επέκταση της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας, καθώς και τη διευκόλυνση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία και Πρόνοια.

Συνέχεια αυτής της εικόνας είναι η υποστελέχωση και μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στο Θριάσιο Νοσοκομείο, με σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία του ακόμα και στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας και τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Κέντρου Εγκαυμάτων του νοσοκομείου, καθώς και τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου, τμήματα με μεγάλη σημασία για ένα νοσοκομείο, που βρίσκεται σε μία περιοχή με μεγάλη συγκέντρωση βιομηχανικών μονάδων, με συχνά εργατικά ατυχήματα, λόγω έλλειψης μέτρων για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Κέντρου Εγκαυμάτων λειτουργούν μόνο τα 6 από τα 8 διαθέσιμα κρεβάτια, λόγω της υποστελέχωσης αλλά και ελλείψεων σε εξοπλισμό - αναπνευστήρες. Για την πλήρη λειτουργία της μονάδας απαιτείται η πρόσληψη 8 τουλάχιστον νοσηλευτών, 1 βοηθού θαλάμου και 1 τραυματιοφορέα, ενώ ακόμα και για την ασφαλή λειτουργία των 6 εκ των 8 κρεβατιών και την επαρκή κάλυψη των βαρδιών, απαιτείται η πρόσληψη 3 νοσηλευτών.

Παρόμοια έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού παρουσιάζει η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας στο Κέντρο Εγκαυμάτων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά χρωστούμενα ρεπό στους εργαζόμενους, ενώ για να καλυφθούν οι ανάγκες για τη νοσηλεία εγκαυματία από την πρόσφατη έκρηξη στα ΕΛ.ΠΕ. χρειάστηκε να ανακληθεί εργαζόμενος από το ρεπό του. Όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι, χρειάζονται τουλάχιστον 8 μόνιμοι νοσηλευτές, 1 μόνιμος βοηθός θαλάμου, 1 μόνιμος τραυματιοφορέας για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Θριάσιο λείπουν 6 μόνιμοι νοσηλευτές, 1 μόνιμος βοηθός θαλάμου, 1 μόνιμος τραυματιοφορέας για να καλύπτονται επαρκώς οι βάρδιες, ενώ δε λειτουργεί Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Στους εργαζόμενους οφείλονται δεδουλευμένα (εφημερίες, νυχτερινά, αργίες, Κυριακές) από το Γενάρη '15.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:

  • Να διασφαλιστεί η στελέχωση του νοσοκομείου με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό για την πλήρη ανάπτυξη των αναγκαίων ειδικών μονάδων του νοσοκομείου και η επαρκής χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό, η προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού - αναπνευστήρες και η άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους.
  • Να δημιουργηθεί Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας στο Θριάσιο Νοσοκομείο, να εξοπλισθεί και να στελεχωθεί με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.


Οι βουλευτές
Χρήστος Κατσώτης
Γιάννης Γκιόκας
Λιάνα Κανέλλη
Γιώργος Λαμπρούλης
Διαμάντω Μανωλάκου

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ – ΕΟΠΥΥ
Έρευνα συνδέει τα φάρμακα για τις καούρες με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ημικρανίας
Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ και ΒΙΑΝΕΞ θωρακίζουν τον Έλληνα φαρμακοποιό