ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.


ΘΕΜΑ: Σε τέλμα η ακτινοθεραπεία παιδιών και ενηλίκων με καρκίνο.Στη χώρα μας κάθε χρόνο νοσούν από καρκίνο περίπου 250 παιδιά, τα οποία καταφεύγουν ως επί το πλείστον όλα αυτά τα χρόνια για ακτινοθεραπεία σε ιδιωτικά Νοσοκομεία ή στο εξωτερικό με υπέρογκο, δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος για τους γονείς.

Τα δημόσια αντικαρκινικά Νοσοκομεία είτε στερούνται μηχανημάτων που είναι προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες ανάγκες της νεοπλασίας σε παιδιά, είτε είναι πολύ παλιά.

Στην τελευταία αυτή περίπτωση διατρέχουν τον κίνδυνο να παρουσιάσουν στο μέλλον παρενέργειες ακόμα κι αν ξεπεράσουν τη νόσο, ενώ επιβαρύνονται ψυχολογικά από το συγκεκριμένο αρνητικό περιβάλλον, δηλώνουν οι γονείς των παιδιών με νεοπλασία.Μετά από πολλούς αγώνες των ενδιαφερόμενων γονιών και των αρμόδιων φορέων ξεκίνησε εδώ και τρία χρόνια ο διαγωνισμός για την προμήθεια ακτινοθεραπευτικού εξοπλισμού για το Νοσοκομείο Παίδων 'Π. & Α.

Κυριακού'. Παρότι το Νοσοκομείο είναι απολύτως προετοιμασμένο όσον αφορά τη στελέχωση και την κτιριακή υποδομή και το μόνο που μένει είναι να αγοραστούν εγκαίρως τα μηχανήματα, κόστους περίπου 7 εκατομμυρίων ευρώ, ο διαγωνισμός δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

Εξαιτίας αυτής της ολιγωρίας, εκτός της επιβάρυνσης της υγείας των παιδιών με νεοπλασία, είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθούν και τα ευρωπαϊκά κονδύλια που επιδοτούν κατά 75% την προμήθεια του συγκεκριμένου εξοπλισμού.

Όσον αφορά την ακτινοθεραπεία των ενηλίκων, η κατάσταση και εκεί παραμένει ζοφερή, επισημαίνει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, αφού πολλά Ακτινοθεραπευτικά Τμήματα έχουν κλείσει ή υπολειτουργούν λόγω έλλειψης σύγχρονων μηχανημάτων και υποστελέχωσής τους.

Σύμφωνα με προδιαγραφές της Ε.Ε. θα έπρεπε να λειτουργούν στη χώρα μας 56 γραμμικοί επιταχυντές αλλά μας λείπουν οι 22, με αποτέλεσμα η λίστες αναμονής να φθάνουν έως και τέσσερις μήνες.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ.

Υπουργός:

  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει άμεσα ώστε να ολοκληρωθεί επιτέλους ο διαγωνισμός για την προμήθεια του ακτινοθεραπευτικού εξοπλισμού στο Νοσοκομείο Παίδων 'Π. & Α. Κυριακού';
  • Πότε προβλέπεται να λειτουργήσει το ανωτέρω τμήμα και ποιοι οι λόγοι καθυστέρησης του εν λόγω διαγωνισμού;
  • Ποια Ακτινοθεραπευτικά Τμήματα των Δημόσιων Νοσοκομείων δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν λόγω έλλειψης κατάλληλων μηχανημάτων και ειδικευμένου προσωπικού και τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να αρθεί η απαράδεκτη αυτή κατάσταση που αποβαίνει εις βάρος της υγείας των πολιτών;


    Ο ερωτών Βουλευτής


    ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ