Στις καταγγελίες ότι η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ ενέκρινε τη χορήγηση φαρμάκων που έχουν λήξει σε πρόσφυγες στη Δομή του Σκαραμαγκά αναφέρονται με ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Υγείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής ο Αν. Τομεάρχης Υγείας Ιάσονας Φωτήλας, ο Τομεάρχης Υγείας Βασίλης Οικονόμου, ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και η Αν. Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής Σοφία Βούλτεψη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, από τον Φεβρουάριο του 2018 2018 - οπότε και αποχώρησαν από τη Δομή του Σκαραμαγκά οι υπηρεσίες και το προσωπικό των Μ.Κ.Ο και του Ερυθρού Σταυρού - παρουσιάζονται σημαντικές και συστηματικές ελλείψεις σε φάρμακα, ενώ το απασχολούμενο υγειονομικό προσωπικό στερείται βασικών υλικών πόρων και διευκολύνσεων.

Επιπλέον, σύμφωνα με καταγγελίες της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ), συχνά η συγκεκριμένη δομή παραλαμβάνει φάρμακα από το ΚΕΕΛΠΝΟ, που έχουν λήξει, όπως αντικαταθλιπτικά και άλλα, εις γνώσιν μάλιστα της διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ – τα οποία ευτυχώς οι νοσηλευτές δε χορήγησαν στους πρόσφυγες.

Η ΕΝΕ καταγγέλλει ότι μεταξύ των 2.500 μεταναστών που διαμένουν στην δομή του Σκαραμαγκά, υπάρχουν πολλοί με χρόνια νοσήματα (διαβήτη, ψυχιατρικά και νευρολογικά νοσήματα κτλ) χωρίς να παρακολουθούνται δεόντως και η πορεία της εξέλιξης της υγείας τους εναποτίθεται στην καλή προαίρεση ατόμων που δεν έχουν τα απαραίτητα επιστημονικά εφόδια για τον σκοπό αυτόν.

Πέραν τούτων, το απασχολούμενο υγειονομικό προσωπικό παραμένει απλήρωτο, παρόλο που καλείται να εργαστεί κάτω από αντίξοες συνθήκες. Παρόμοιες συνθήκες εργασίας επικρατούν και στις υπόλοιπες δομές της Αττικής που φιλοξενούνται πρόσφυγες.

Βάσει των ανωτέρω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Είναι σε γνώση τους οι καταγγελίες της ΕΝΕ και τα δημοσιεύματα του τύπου; Αν ναι, για ποιους λόγους η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ ενέκρινε την χορήγηση φαρμάκων που έχουν λήξει σε πρόσφυγες;
  2. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν για την ουσιαστική ιατρική φροντίδα των ασθενών στις προσφυγικές δομές;
  3. Θα αποπληρώσει εγκαίρως το υγειονομικό προσωπικό που εργάζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες στις δομές φιλοξενίας των προσφύγων; Ποιο είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ιάσονας Φωτήλας Αχαΐας
Βασίλης Οικονόμου Επικρατείας
Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης Β’ Αθήνας
Σοφία Βούλτεψη Β’ Αθήνας