Ερώτηση:

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Σε οικονομική ασφυξία τo νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα

 

Για άλλη μία φορά οι υγειονομικές μονάδες στη χώρα βρίσκονται σε οικονομική ασφυξία και αδυνατούν να πραγματοποιήσουν ακόμα και προγραμματισμένα χειρουργεία. Στην Πάτρα, και συγκεκριμένα στο Γενικό Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», σύμφωνα με καταγγελίες του σωματείου εργαζομένων, υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε ορθοπεδικά και χειρουργικά υλικά αλλά και στα αντιδραστήρια αφού επί αρκετές ημέρες δεν μπορούσε να γίνει καμία παραγγελία. Οι ελλείψεις αυτές είναι απόρροια των ελλιπών πιστώσεων αλλά και του ανύπαρκτου Δ.Σ, όπως έχει επισημανθεί με την υπ’ αριθ. 716/13.08.2018 ερώτηση και το Υπουργείο Υγείας δεν έχει ενεργήσει σχετικά.

Οι εν θέματι ελλείψεις έχουν ως αποτέλεσμα την υπολειτουργία του νοσοκομείου σε καίριους τομείς, και συγκεκριμένα στις χειρουργικές επεμβάσεις που αναβάλλονται και δεν μπορούν να γίνουν αλλά και σε μια σειρά άλλων εξετάσεων. Το έλλειμμα των πιστώσεων και κατά επέκταση το έλλειμμα υλικών, που ουσιαστικά έχει ως συνέπεια την αναστολή λειτουργίας του νοσοκομείου, οδηγεί τους εργαζόμενους σε κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, η 6η ΥΠΕ επιχειρεί να καλύψει προσωρινά τις ανάγκες με μια έκτακτη επιχορήγηση – πιθανόν λόγω της δημοσιοποίησης του θέματος και της γενικής διαμαρτυρίας που επικράτησε. Ωστόσο η μόνιμη λύση θα δοθεί μόνο μετά από επιχορήγηση του νοσοκομείου, η οποία θα έπρεπε να έχει υπογραφεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με καταγγελίες.

Βάσει των παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.      Για ποιους λόγους δεν έχει επιχορηγηθεί το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας» με τις απαραίτητες πιστώσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν στοιχειωδώς οι ανάγκες νοσηλείας των πολιτών και έχει ουσιαστικά αναστείλει τη λειτουργία του;  

2.      Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί μόνιμα το ζήτημα των μειωμένων πιστώσεων για την νοσηλεία των πολιτών στο εν θέματι νοσοκομείο και να μην απαιτείται πρόσθετη για να ολοκληρωθεί η χρονιά;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Ιάσονας Φωτήλας                             Αχαΐας

 

Βασίλης Οικονόμου                          Επικρατείας

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]