Ερώτηση με ΑΚΕ:

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Ζωτικής σημασίας για τους ασθενείς η επιδιόρθωση/ αντικατάσταση των αγγειογράφων στα νοσοκομεία της χώρας

 

Το πρόσφατο τραγικό συμβάν με καρδιοπαθή που κατέληξε κατά τη διακομιδή από νοσοκομείο σε νοσοκομείο εξαιτίας βλάβης στον αγγειογράφο, έφερε στο προσκήνιο τον προβληματικό εξοπλισμό των νοσοκομείων. Τα αιμοδυναμικά εργαστήρια των δημόσιων νοσοκομείων «Ευαγγελισμός» και «Αττικόν» που καλούνται να σηκώσουν τεράστιο βάρος στην εφημερία που πραγματοποιούν από κοινού, το κάνουν με ελλιπή εξοπλισμό. Σύμφωνα με καταγγελίες των ιατρών, στα συγκεκριμένα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας οι αγγειογράφοι είναι πεπαλαιωμένοι (15ετίας) με τεράστιο αριθμό εξετάσεων ο καθένας. Έχουν συχνές βλάβες και, καθώς είναι εκτός εγγύησης, η επιδιόρθωση των βλαβών κοστίζει υπερβολικά. Ανταλλακτικά δύσκολα βρίσκονται (αναζητούνται σε όλη την Ευρώπη) και όταν επιτυγχάνεται η εύρεσή των έρχονται με καθυστέρηση. Μέσα στο 2018 είχαν πολλαπλές βλάβες, πολλές μέρες αχρηστίας, ακόμη και σε γενικές εφημερίες. Ως αποτέλεσμα, ασθενείς με εμφράγματα διακομίζονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και χάνεται ζωτικός χρόνος.

Επιπλέον, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», υπάρχει νέος αγγειογράφος εδώ και μήνες, αλλά δεν λειτουργεί ακόμα, παρότι οι ανάγκες είναι τεράστιες Το θέμα έχει τεθεί στη διοίκηση και στο Υπουργείο Υγείας, χωρίς όμως να έχει δοθεί απάντηση για το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του. Μάλιστα οι ιατροί τονίζουν ότι είναι άκρως αναγκαίος και δεύτερος αγγειογράφος. Οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου διαβεβαιώνουν ότι θα έρθει - όπως και το αναγκαίο προσωπικό για να τον λειτουργήσει - αλλά ακόμα να γίνουν πράξη οι υποσχέσεις. Στο νοσοκομείο «Αττικόν» δεν υπάρχει προοπτική για αντικατάσταση του γερασμένου αγγειογράφου. Έγινε μάλιστα πρόσφατα φιέστα για τα 15 χρόνια λειτουργίας του και αμέσως μετά χάλασε ξανά ο αγγειογράφος.

Επειδή τα εν θέματι δημόσια νοσοκομεία δέχονται σε επείγουσα βάση τουλάχιστον δέκα οξέα εμφράγματα μυοκαρδίου στις γενικές εφημερίες και μερικά ακόμα στις πρωινές ώρες

Επειδή η δημόσια υγεία είναι κοινωνικό δικαίωμα που έχει τύχει και συνταγματικής προστασίας

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.      Ισχύουν οι καταγγελίες των ιατρών για την παλαιότητα των αγγειογράφων στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» και «Αττικόν» με αποτέλεσμα πολύ συχνά να μη λειτουργούν λόγω συστηματικών βλαβών; Ισχύει η καταγγελία ότι δε λειτουργεί ακόμη ο νέος αγγειογράφος; Για ποιους λόγους δεν έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων;

2.      Εμφανίζονται ανάλογα προβλήματα και σε άλλα δημόσια νοσοκομεία της χώρας; Εάν ναι, σε ποια; Παρακαλείστε όπως δοθεί σχετική λίστα.

3.      Υπάρχει σχεδιασμός για την έγκαιρη αντιμετώπιση των εν λόγω προβλημάτων σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας; Ποιος είναι αυτός; Μπορούν πράγματι να επιδιορθωθούν τα εν λόγω μηχανήματα ή επιβάλλεται να αντικατασταθούν; Υπάρχει σχετική μελέτη; Εάν ναι, παρακαλούμε όπως μας δοθεί.

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Ιάσονας Φωτήλας                                         Αχαΐας

 

Βασίλης Οικονόμου                                      Επικρατείας

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]