Ερώτηση:

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Χάος επικρατεί στον ΕΟΠΥΥ για την παροχή δωρεάν γυαλιών οράσεως

 

Για άλλη μια φορά επανερχόμαστε στο θέμα των συμβάσεων των οπτικών και οπτομετρών με τον ΕΟΠΥΥ (ερωτήσεις με αρ. πρωτ. 2515/11.01.2017, 2830/23.01.2018, 1255/05.09.2018), αφού η πολιτική της κυβέρνησης έχει οδηγήσει σε μεγάλη ταλαιπωρία τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ καθώς θα πρέπει να αναζητήσουν ένα από τα έξι καταστήματα οπτικών και οπτομετρών σε όλη την Ελλάδα που θα τους παρέχει δωρεάν γυαλιά οράσεως.

Αναλυτικότερα, από την 1η Ιανουαρίου η νέα σύμβαση του ΕΟΠΥΥ καλεί τους οπτικούς και τους οπτομέτρες να δίνουν γυαλιά οράσεως στους ασφαλισμένους με τη χρήση διατακτικής και να γίνεται η πληρωμή τους απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή ουσιαστικά οι ασφαλισμένοι δεν προπληρώνουν τίποτε υπό μια προϋπόθεση πολύ σημαντική: να βρουν κατάστημα που να έχει υπογράψει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Σε απάντηση σε μια εκ των ερωτήσεων, το Υπουργείο Υγείας (αρ. πρωτ. 6873/12.03.2018) αναφέρει ότι βάσει του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, προσδιορίζονται οι όροι των συμβάσεων που συνάπτονται μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των παρόχων με γνώμονα το μέγιστο όφελος των δικαιούχων περίθαλψης. Μάλιστα, το Υπουργείο Υγείας επισημαίνει «Δεν θεωρούμε δεδομένη την άρνηση των Οπτικών - Οπτομετρών για σύμβαση, αντιθέτως, επιθυμούμε τη συνεργασία έχοντας την βεβαιότητα ότι στο άμεσο μέλλον είτε μέσω ατομικών συμβάσεων είτε ενδεχομένως μέσω συλλογικής σύμβασης με το ΝΠΔΔ Π.Σ.Ο.Ο., θα διαθέτουμε ικανό δίκτυο συμβεβλημένων καταστημάτων.»

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι δικαιούχοι περίθαλψης; Μόνο έξι (!) καταστήματα πανελλαδικά έχουν υπογράψει συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ. Και δεν υπάρχουν συμβεβλημένα καταστήματα γιατί, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Οπτικών και Οπτομετρών, η διαδικασία αποζημίωσης έχει καθιερωθεί χωρίς να έχουν συμφωνήσει οι οπτικοί και οπτομέτρες. Επίσης, πιστεύουν ότι θα μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να αποπληρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ και ότι ο νέος τρόπος πληρωμής θα αναγκάσει πολλά καταστήματα να βάλουν «λουκέτο».

Όπως είναι προφανές, το προαναφερθέν πρόβλημα χρίζει έγκαιρης επίλυσης καθώς ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι δε θα έχουν τα γυαλιά οράσεως που δικαιούνται, αλλά και οι καταστηματάρχες οπτικών, οι οποίοι θα χάνουν σημαντικά ποσά χρημάτων και θα οδηγηθούν αργά ή γρήγορα στο κλείσιμο της επιχείρησής τους.

Βάσει των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.      Σε ποιες άμεσες συγκεκριμένες ενέργειες έχετε προβεί ή προτίθεστε να προβείτε ώστε να επιλυθεί το προαναφερθέν πρόβλημα;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Ιάσονας Φωτήλας                                         Αχαΐας

 

Βασίλης Οικονόμου                                      Επικρατείας