ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: Καθυστέρηση στην αποζημίωση του γονιδιακού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού από τον ΕΟΠΥΥ

Μεγάλη καθυστέρηση υπάρχει στην κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ του γονιδιακού ελέγχου για τον καρκίνο μαστού. Πρόκειται για διαγνωστικές εξετάσεις ογκολογικών βιοδεικτών για τον έλεγχο παρουσίας μεταλλάξεων γονιδίων BRCA 1 και 2, οι οποίες είναι απαραίτητες είτε για να καθοριστούν οι ενδεικνυόμενες θεραπευτικές μέθοδοι σε ήδη ασθενείς, είτε για να διαπιστωθεί τυχόν αυξημένος κίνδυνος λόγω γονιδιακής προδιάθεσης άρα και η ανάγκη τακτικότερου προληπτικού ελέγχου. 

Η σχετική υπουργική απόφαση για την κοστολόγηση των εξετάσεων και τις κατηγορίες γυναικών που αφορά, που θεωρητικά είναι το πρώτο βήμα για την αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ, υπεγράφη τον περασμένο Αύγουστο, ήδη με μεγάλη καθυστέρηση αφού η σχετική εισήγηση της Ολομέλειας του ΚΕΣΥ υπήρχε από το Νοέμβριο του 2017.

Παρόλα αυτά, μέχρι και σήμερα δεν έχει εκδοθεί απόφαση από τον ΕΟΠΥΥ για την αποζημίωση της εξέτασης. Το κόστος είναι στα 700 – 800 ευρώ και παραμένει απαγορευτικό για μεγάλο αριθμό γυναικών.

Για την εξέταση Oncotype, που επίσης αφορά στον καρκίνο του μαστού, έχει πολλαπλάσιο κόστος και είχε κοστολογηθεί στο ίδιο ΦΕΚ, εκδόθηκε τελικά η απόφαση για τη διαδικασία αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ στις 21/12/18, πάλι με καθυστέρηση μηνών βέβαια. Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι δεν συνέβη το ίδιο και για τους βιοδείκτες BRCA 1 και 2. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η απόφαση του ΕΟΠΥΥ για την δοκιμασία Oncotype δεν περιλαμβάνει οδηγίες για το μεταβατικό διάστημα, για γυναίκες δηλαδή που πραγματοποίησαν την εξέταση πριν την έκδοση της απόφασης αλλά δεν έχουν υποβάλει ακόμα τα έγγραφα για την αποζημίωση στον ΕΟΠΥΥ.

Ο καρκίνος του μαστού είναι από τις πρώτες αιτίες θανάτου στις γυναίκες, παρόλο που το ποσοστό ίασης, εφόσον διαγνωσθεί εγκαίρως, αγγίζει το 95%. Για πολλές γυναίκες, η πρόσβαση στις εξετάσεις αυτές είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου και είναι αδιανόητο να τη στερούνται λόγω γραφειοκρατίας.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

1) Για ποιο λόγο υπάρχει τέτοια καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης για την αποζημίωση των διαγνωστικών γονιδιακών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού; Προτίθεστε να προχωρήσετε άμεσα στην έκδοσή της;

2) Προτίθεστε να δώσετε οδηγίες σχετικά με την κάλυψη της εξέτασης Oncotype από τον ΕΟΠΥΥ για το διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ της κατάργησης της προηγούμενης απόφασης και της έκδοσης της νέας;

3) Οι συγκεκριμένες εξετάσεις θα είναι διαθέσιμες και σε ανασφάλιστες γυναίκες και με ποιόν τρόπο;

Η ερωτώσα βουλευτής

Κατερίνα Μάρκου – Β’ Θεσσαλονίκης 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
170η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στo Λαιμό Πρεσπών
Την επιστημονική κατάρτιση και το ήθος των επιστημόνων στη χώρα μας εξήρε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Ιστορικό καρκίνου αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων σε ανθρώπους με υπέρταση [μελέτη]