Ερώτηση

 

προς τον υπουργό υγείας

ΘΕΜΑ: Στον «αέρα» η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Κεφαλονιάς

 

Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν στις 11/04 στο διοικητή του Νοσοκομείου Κεφαλονιάς οι δύο γιατροί και οι πέντε νοσηλευτές της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού. Πρόκειται για τη μοναδική μονάδα που υπάρχει σε ολόκληρο το νησί, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να βρίσκονται στον «αέρα» οι 30 τακτικά αιμοκαθαιρούμενοι της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, δεδομένου ότι οι πλησιέστερες μονάδες λειτουργούν στην Πάτρα, την Πρέβεζα και την Αθήνα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» ο διευθυντής της Μονάδας, κ. Ευάγγελος Γιαννάτος, δήλωσε «Οι παραιτήσεις μας αποτελούν ύστατο μέτρο απελπισίας και απόγνωσης ώστε να εισακουστεί το πρόβλημά μας» και περιέγραψε τα σοβαρά κενά που υπάρχουν κυρίως σε νοσηλευτικό προσωπικό. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «Ο νόμος επιβάλλει η αναλογία ασθενών – νοσηλευτών να είναι τρεις προς έναν. Στη δική μας περίπτωση αναλογούν πέντε ή ακόμα και έξι ασθενείς για έναν νοσηλευτή».

Μετά τις παραιτήσεις, ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Νεφροπαθών Κεφαλονιάς και Ιθάκης, σύμφωνα με την οποία η διοίκηση του νοσοκομείου, αλλά και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, δεν έχουν ανταποκριθεί στα αιτήματά τους γεγονός που δυσκολεύει την παροχή των υπηρεσιών τους. Συγκεκριμένα, αναφέρουν «Ως γνωστό, εδώ και πολύ καιρό η εύρυθμη λειτουργία της Μ.Τ.Ν. του Νοσοκομείου μας λειτουργεί κάτω από δύσκολες συνθήκες. Δυστυχώς, παρόλες τις συνεχείς διαμαρτυρίες τόσο των ασθενών όσο και των γιατρών και των νοσηλευτριών , ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Βιβλάκης έμεινε απαθής! Και σήμερα το πρωί ο δ/ντής κ. Ευάγγελος Γιαννάτος και η Νεφρολόγος Α κ. Βασιλική Κοκκίνου υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους! Έτσι, από αύριο η λειτουργία της μονάδας είναι στον «αέρα» και η ζωή των νεφροπαθών τίθεται σε κίνδυνο» και ζητούν την άμεση πρόσληψη νοσηλευτριών και την παραίτηση του Διοικητή.

Επειδή κινδυνεύει η ζωή 30 αιμοκαθαιρούμενων σε Κεφαλονιά και Ιθάκη,

Επειδή ενόψει της τουριστικής περιόδου θα αυξηθούν τα αιτήματα εξυπηρέτησης από τη Μονάδα,

 

ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Θα προβείτε και πότε στην πρόσληψη του απαραίτητου αριθμού νοσηλευτών/τριών, ώστε να επαναλειτουργήσει η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Κεφαλονιάς;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Κωνσταντίνος Μπαργιώτας – Λάρισας

 

 

Ανδρέας Λοβέρδος- Β’ Αθηνών

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης
Οδηγίες των πνευμονολόγων για προστασία από την αφρικανική σκόνη
Εμφυτεύσιμες μπαταρίες μπορούν να λειτουργούν με το οξυγόνο του οργανισμού!