Για εμπαιγμό της Χανιώτικης κοινωνίας και βαρύτατες ευθύνες από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, κάνει λόγο ο Βουλευτής Ν. Χανίων και Εισηγητής του ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Σκουλάκης σε Ερώτηση-Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που κατέθεσε στη Βουλή προς τον αρμόδιο Υπουργό κ.

Δ. Αβραμόπουλο, αναφορικά με την - έως σήμερα - μη λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Νεογνών του Γ.Ν. Χανίων.

Όπως σημειώνει ο κ. Σκουλάκης 'ούτε μία, ούτε δύο αλλά οκτώ (8) φορές έχει εξαγγελθεί δημόσια από την πολιτική ηγεσία του ΥΥΚΑ – τόσο από τον κ. Κακλαμάνη όσο και από το κ. Αβραμόπουλο - 'η άμεση λειτουργία' της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας (ΜΕΝ) Νεογνών του Γενικού Νοσοκομείου των Χανίων, από το 2005 έως και σήμερα (Πίνακας 1) χωρίς σε αυτές να υπολογίζονται οι κατά καιρούς απαντήσεις που του έχουν δοθεί σε σειρά ερωτήσεων που έχει υποβάλλει ο ίδιος, κατά τη διαδικασία του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, για το συγκεκριμένο θέμα'.

'Η τελευταία από τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΥΚΑ – όπως αυτή εκφράστηκε κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή στις 11 Απριλίου 2008 από τα χείλη του Υφυπουργού κ. Γ. Παπαγεωργίου – προσδιόριζε το οριστικό άνοιγμα της μονάδας 'στα τέλη Μαΐου' δίχως ωστόσο έως και σήμερα να διαφαίνεται προοπτική για την άμεση λειτουργία αυτής προσθέτει ο κ.

Σκουλάκης.

Ο κ. Σκουλάκης επισημαίνει πως 'οι ευθύνες της μη λειτουργίας της ΜΕΝ είναι βαρύτατες και βαραίνουν αποκλειστικά τη πολιτική ηγεσία του ΥΥΚΑ, η οποία εδώ και 5 χρόνια προτιμά να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια με την υγεία, αδιαφορώντας για το κόστος των ανθρώπινων ζωών και ενώ ο κίνδυνος να θρηνήσουμε θύματα, όπως συνέβη πρόσφατα στη Κέρκυρα όπου ένα ακόμα νεογνό - το τρίτο, μέσα σε ένα χρόνο – έχασε τη ζωή επειδή δεν υπήρχε μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών στο εκεί νοσοκομείο, είναι αρκετά πιθανός'.

Ο κ. Σκουλάκης υπογραμμίζει πως 'η κοινωνία των Χανίων δεν αντέχει άλλο αυτό τον εμπαιγμό της πολιτικής ηγεσίας του ΥΥΚΑ' και ασκεί δριμεία κριτική προς τον Υπ. Υγείας σημειώνοντας πως 'η αξιοπιστία των λόγων των πολιτικών προσώπων κρίνεται από τις πολιτικές πράξεις και οι δικές σας πράξεις μαρτυρούν κοροϊδία απέναντι στους πολίτες των Χανίων και υποβάθμιση των υγειονομικών υποδομών και υπηρεσιών του Ν.

Χανίων'.
Καταλήγοντας ο κ. Σκουλάκης καλεί τον κ. Αβραμόπουλο να ανοίξει ΑΜΕΣΑ τη ΜΕΝ Νεογνών του Νοσοκομείου Χανίων, στελεχώνοντας τη με το αναγκαίο – για τη λειτουργία της – προσωπικό.

'Οι ανεκπλήρωτες δεσμεύσεις των υπ.

Υγείας της Ν.Δ. για τη μονάδα εντατικής νοογνών του Γ.Ν Χανίων'

[1η] 21-1-2005 : 'Είναι ένα καλό νοσοκομείο το οποίο έχει το γνωστό πρόβλημα του μειωμένου αριθμού προσωπικού κυρίως νοσηλευτικού και ομόφωνα αποφασίσαμε ότι άμεση προτεραιότητα είναι να λειτουργήσει η νεογνολογική κλινική.

Ήδη οι θέσεις δύο γιατρών έχουν προκηρυχθεί και συναποφασίσαμε όλοι μαζί να δρομολογήσουμε και κάποιες άλλες ενέργειες, ώστε μέχρι τέλος Μαΐου να λειτουργήσει το νεογνολογικό τμήμα' | Δηλώσεις Υπουργού Υγείας κ. Ν. Κακλαμάνη κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο Γ.Ν.

Χανίων.
[2η] 12-2-2007 : 'θα βρούμε την καλύτερη λύση για να λειτουργήσουμε τη μονάδα σε 'Β' επίπεδο. (…) Πρόβλημα στελέχωσης τόσο από μόνιμο όσο και επικουρικό προσωπικό δεν υπάρχει. (…) Η μονάδα μπορεί να λειτουργήσει σε ένα χρονικό διάστημα που μπορούμε να το προσδιορίσουμε μέσα σ’ ένα δίμηνο' - Δηλώσεις Υφυπουργού Υγείας κ.

Αθ. Γιαννόπουλου κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο Γ.Ν. Χανίων.
[3η] 19-4-2007 : 'Είμαστε στο παρά πέντε να προχωρήσουμε στο άνοιγμα της ΜΕΝ' | Δηλώσεις Υπουργού Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλου κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο Γ.Ν.

Χανίων.
[4η] 25-10-2007 : 'Σας διαβεβαιώνω πως μετά από τη συνεργασία την οποία είχα με τον υπουργό Υγείας κ. Αβραμόπουλο, είναι ισχυρή, αποφασιστική πολιτική βούληση να λειτουργήσει επιτέλους η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας των νεογνών στο Γενικό Νοσοκομείο των Χανίων.

(…) Από αυτή τη στιγμή δρομολογήσαμε λύσεις για το ξεκίνημα λειτουργίας της. (…) Προωθούμε το ζήτημα όσο το δυνατόν ταχύτατα και η αρμόδια υπηρεσία μας είπε ότι σε ένα, το πολύ ενάμιση μήνα, θα υπάρχει και το τελευταίο στοιχείο από πλευράς ιατροτεχνολογικής κάλυψης έτσι ώστε να μπορούμε με το ιατρικό προσωπικό για το οποίο κουβεντιάσαμε, και που είναι σε διαδικασία εξέλιξης, να ξεκινήσουμε αυτήν την ενδιάμεση λειτουργία, ώστε σύντομα να μετατραπεί σε μια πλήρη μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών έτσι ώστε να προσφέρουμε, να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις και είναι χρέος να το κάνουμε απέναντι στο κοινωνικό σύνολο' | Δηλώσεις Υφυπουργού Υγείας κ.

Γ. Παπαγεωργίου κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο Γ.Ν. Χανίων.
[5η] 20-11-2007 : 'Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Γ.Ν. Χανίων την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2007 παρουσία του Υφυπουργού Υγείας κ. Γ. Παπαγεωργίου, του Διοικητή της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, του Διοικητή και υπαλλήλων του Νοσοκομείου, διαπιστώθηκε και αποφασίστηκε ότι στο άμεσο χρονικό διάστημα θα λειτουργήσει η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών' | Απάντηση Υπουργού Υγείας κ.

Δ. Αβραμόπουλου στην υπ. αρ. 21/1-10-2007 ερώτηση του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Χανίων, Μ. Σκουλάκη για τα προβλήματα στο Γ.Ν. Χανίων.
[6η] 27-3-2008 : 'Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ξεκινάει τη λειτουργία της η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων' | Δηλώσεις Υπουργού Υγείας κ.

Δ. Αβραμόπουλου στην πρωινή εκπομπή 'Κοινωνία ώρα MEGA'.
[7η] 5-4-2008 : 'Είμαστε στην ευχάριστη θέση τις επόμενες δυο-τρεις εβδομάδες να λειτουργήσουμε επιτέλους και τη μονάδα νεογνών του νοσοκομείου των Χανίων, έτσι ώστε κανένα μα κανένα περιστατικό να μη κινδυνεύει από τα ελάχιστα που υπάρχουν αλλά μια και είναι ανάγκη, έστω και για ένα και για δυο περιστατικά αυτό το πράγμα να υπάρχει'.

| Απάντηση Υφυπουργού Υγείας κ. Γ. Παπαγεωργίου σε συζήτηση επίκαιρης ερώτησης Β. Κεγκέρογλου σχετικά με την πρόσληψη του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στις μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην Κρήτη.


[8η] 11/4/2008 : 'Είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι (…) στο τέλος του επόμενου μήνα η μονάδα νεογνών του Νοσοκομείου Χανίων θα λειτουργεί'. | Απάντηση Υφυπουργού Υγείας κ. Γ. Παπαγεωργίου σε συζήτηση επίκαιρης ερώτησης Μ.

Βολουδάκη σχετικά με τα προβλήματα στον τομέα της Υγείας στο Νομό Χανίων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θ Ψαλτοπούλου: Αύξηση περιστατικών καρκίνου σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα