ΕΡΩΤΗΣΗ

Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, συνεχίζεται ο εμπαιγμός των καρκινοπαθών της δυτικής Ελλάδας οι οποίοι περιμένουν εδώ και ένα χρόνο την προμήθεια εξομοιωτή ακτινοθεραπείας από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου.

Το θέμα επαναφέρει με δεύτερη ερώτησή του προς τον υπουργό υγείας, ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης, τονίζοντας ότι έχει ξεχειλίσει η οργή και η αγανάκτηση των ασθενών.

Σε δηλώσεις του ο κ.

Τσούκαλης ανέφερε ότι είναι πρωτοφανής η ανικανότητα των υπευθύνων, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται μια απαράδεκτη κατάσταση εις βάρος μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης ομάδας ασθενών όπως οι καρκινοπαθείς.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Ο εμπαιγμός που υφίστανται οι καρκινοπαθείς της δυτικής Ελλάδας δεν έχει προηγούμενο.

Παρά τις υπουργικές διαβεβαιώσεις, η προμήθεια του εξομοιωτή για το σχεδιασμό της ακτινοθεραπείας τους δεν έχει γίνει εδώ και ένα χρόνο, με αποτέλεσμα να 'μεταναστεύουν' για τη θεραπεία τους στην Αθήνα και τα Γιάννενα.
Με ερώτησή μου (8279/12.3.2008) τον Μάρτιο του 2008 είχα θέσει το πρόβλημα που δημιουργείται από την έλλειψη του συγκεκριμένου μηχανήματος στους καρκινοπαθείς, ζητώντας την άμεση προμήθειά του.

Στη γραπτή του απάντηση ο υφυπουργός κ. Παπαγεωργίου, ανέφερε επί λέξει: 'Αυτή τη στιγμή ο εξομοιωτής είναι εκτός λειτουργίας, ωστόσο η διοίκηση του Νοσοκομείου έχει δρομολογήσει την αντικατάστασή του. Συγκεκριμένα, έχει συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό του έτους 2007-2008 το ποσό της τάξεως των 750.000 ευρώ για την αγορά του μηχανήματος από ίδιους πόρους το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει στο Νοσοκομείο στα τέλη του ερχόμενου καλοκαιριού'.


Δυστυχώς πέρασε το καλοκαίρι, τελειώνει και ο χειμώνας και οι καρκινοπαθείς περιμένουν ακόμη τον εξομοιωτή για τη θεραπεία τους, μη μπορώντας να κατανοήσουν την κυβερνητική ασυνέπεια. 'Εχουν περάσει πάνω από 11 μήνες και δεν έχει καταστεί δυνατή η προμήθεια ενός μηχανήματος για μια τόσο ευαίσθητη ομάδα ασθενών όπως οι καρκινοπαθείς.

  • Επειδή το θέμα είναι οξύτατο και έχει τεράστιες κοινωνικές διαστάσεις.
  • Επειδή έχει ξεχειλίσει η οργή και η αγανάκτηση των ασθενών.


Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Ποιος ευθύνεται για την υπερβολική καθυστέρηση προμήθειας του εν λόγω μηχανήματος;
2) Πότε προβλέπεται η προμήθειά του για να σταματήσει η ταλαιπωρία που υφίστανται εδώ και ένα χρόνο οι καρκινοπαθείς;Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης